Univerzální pomocník USB-C. Připojíte cokoli

Verbatim USB-C Multiport Hub

VerbatimZavádění nových standardů uživatelé obvykle příliš nemilují. Ovšem v případě USB-C to tak úplně neplatilo. Díky němu toho totiž USB port dokáže mnohem víc. Jak dokazují rozbočovače a adaptéry od Verbatimu, je jen málo věcí, které k notebooku nepřipojíte. Ethernet, HDMI, paměťové karty nebo dokonce VGA monitor. Stačí vám jediný port, který může sloužit i k nabíjení.

Pamětníci si možná vzpomenou na nástup první generace USB portů. Bylo to trochu jako zjevení, jeden port, který mohl nahradit hned několik specializovaných. A navíc s povětšinou fungující funkcí Plug & Play. Dnes je to samozřejmost, ale před lety tomu tak nebylo. Jenže vývoj nejde zastavit, a tak se i USB musel proměnit. V současnosti pomalu přebírá vládu nad světem technologií standard USB-C. Tomu se povedlo to, co žádnému z předchozích – prosazuje se napříč platformami.

Najdeme ho tedy nejen ve stolních počítačích, ale i noteboocích, a hlavně postupně vytlačuje Micro USB (USB-B) i z mobilních telefonů. A protože lze jeho prostřednictvím nejen k zařízením připojovat periferie, ale také ho využít k nabíjení, má ambici, že proprietární nabíječky po mobilních telefonech zmizí také z notebooků. Časem nám tak budou stačit jen dva tři porty USB-C a nic dalšího nebude potřeba. Vlastně, on bude stačit jenom jeden.

Monitor, síť i několik flashek – Verbatim víceportové rozbočovače USB-C

Trendem v současných noteboocích je především útlý design. Aby ušetřili trochu místo, výrobci obětují stále větší množství portů. Klasické USB‑C to ethernetEthernet rozhraní už najdeme jen sporadicky, a kdeže by se někam vešlo třeba DVI? I HDMI je moc velké. Naštěstí nám ale nechali aspoň USB-C. Jenže jak připojit myš, monitor a ještě síťový kabel? Naštěstí to není až takový problém. USB-C zajistí přenos dat, výstup videa i vstup napájení. Nabízí přenosovou rychlost 10 Gb/s, což je dvojnásobek rychlosti USB 3.0, a také rychlejší nabíjení.

Díky poměrně širokému pásmu, si můžeme dovolit do jediného portu zapojit několik náročnějších zařízení. USB-C je nový standard rozhraní USB, který zajistí přenos dat, výstup videa i vstup napájení. Nabízí přenosovou rychlost 10 Gb/s ve srovnání s nynější rychlosti 5 Gb/s, kterou umožňuje rozhraní USB 3.0, a také rychlejší nabíjení. Využívají toho víceportové rozbočovače od Verbatimu. Prostřednictvím jediného konektoru může připojit napájení, monitor prostřednictvím HDMI a gigabitový Ethernet. K tomu pak další zařízení USB 3.0, plus oba sloty na SD nebo micro SD paměťovou kartu.

Rozbočovač je k dispozici ve třech verzích, v té nejvyšší jsou k dispozici dokonce 3 USB porty a právě čtečka. Koupit si ale můžete i verzi bez čtečky a jen se dvěma USB porty, nebo dokonce bez Ethernet konektoru. Ve všech případech ale zvládne HDMI konektor rozlišení až UHD, tedy plné 4K. S jediným adaptérem tak můžete proměnit notebook v pohodlnou pracovní stanici s monitorem, externí klávesnicí i myší.

Mobil na obrazovku? Ale klidně

Víceportový rozbočovač USB‑C 8v1Kromě univerzálního rozbočovače, nabízí Verbatim také jednoúčelové adaptéry. Ty se hodí jako spolehlivá záloha pro všechny, kteří pracují na cestách. Na výběr je opět několik verzí, dvě umožňují připojit mobilní zařízení k externímu monitoru. A to buď prostřednictvím HDMI kabelu, přirozeně opět s podporou 4K, nebo staršího VGA. Nikdy nevíte, kdy se někde na cestách při prezentacích budete muset připojit třeba ke staršímu projektoru. A VGA už na noteboocích najdeme jen zřídka. Adaptéry a rozbočovače od Verbatimu jsou poměrně malé a lehké v designovém hliníkovém provedení, takže mít ho pro strýčka příhodu pohozen někde v brašně rozhodně neškodí.

Mimochodem, zcela vědomě bylo v minulém odstavci napsáno mobilní zařízení a nikoli notebook. Jak již bylo řečeno, konektor USB-C již začíná dominovat také světu smartphonů. Takže prostřednictvím HDMI nemusíte k televizi či monitoru připojovat jen počítač, ale klidně i telefon. I u těchto adaptérů navíc zůstává přítomen jeden USB-C port, takže zařízení můžete mít připojeno třeba k televizi a zároveň ho nabíjet. U telefonů téměř nevyhnutelné.

Aby byla sada kompletní, nabízí Verbatim také adaptér pro připojení k Ethernet síti. Pochopitelně, je podporována standard Gigabit Ethernet. Tenhle konektor chybí u řady designových notebooků. A jakkoli je wifi pohodlnou volbou, v některých případech je „přidrátování“ přece jen lepší volbou. Adaptér od Verbatimu s Ethernetem tak může zaskočit, kdykoli je to třeba.

Související příspěvky

Leave a Comment