Jak vybrat správnou digestoř

UPO_kitchen_BI_urban_Final-1_denoiser

Nepříjemné výpary a pachy, vznikající při vaření, pomáhají eliminovat všem známé digestoře. Víte ale jak vybrat tu správnou digestoř?

Správný odsavač par pohlcuje také mastnotu, která uniká při vaření spolu s kuchyňskými výpary z hrnců. Většina moderních digestoří dnes již umožňuje nejen odtah nežádoucí páry mimo obytný prostor, ale i recirkulaci vzduchu. Odsavače s funkcí recirkulace (čištění vzduchu přes filtr) se využívají hlavně v prostorách bytových a panelových domů bez možnosti vyvedení páry ven přes zeď nebo do komína. Pro provoz recirkulace je nutný speciální uhlíkový filtr, který zachycuje hlavně pachy z vaření a musí se pravidelně měnit. Naopak odtahové digestoře umístíme tam, kde je komín, ventilační šachta nebo odtahové potrubí.

Záleží jen na vás, pro který způsob se rozhodnete. Odsavače jsou vhodné i do panelových bytů. Některé digestoře mají také praktické kovové filtry proti mastnotám, které stačí umýt ve dřezu nebo v myčce. Na nutnost čištění vás upozorní u těchto modelů indikátor.

Nejvyhledávanějším typem jsou rozhodně komínové digestoře. Představují výrazný designový prvek místnosti a mohou předurčit styl, v jehož duchu budete kuchyni stavět. Už dávno neplatí, že se hodí pouze do velkých místností.

Vaříte-li rádi v prostoru, vsaďte na typ tzv. ostrůvkové digestoře. Ta se umisťuje nad varný ostrůvek v místnosti a jednoznačně bude výrazným ozdobným prvkem uprostřed vaší kuchyně. Do kuchyní, kde není prostoru nazbyt, je ideálním řešením podstavná digestoř. Ta se instaluje pod jednu z kuchyňských skříněk, přičemž motor s horním odtahem je skrytý uvnitř skříňky. Ušetří spoustu místa a díky posuvnému čelu, které vysunete jen tehdy, když je potřeba, dokonale splyne s kuchyňskou linkou. Patříte-li k minimalistům, jistě vás okouzlí typ tzv. podvěsné digestoře, která dokonale splyne s kuchyňskou skříňkou, a je tedy na první pohled téměř neviditelná.

Podstavné a vestavné digestoře můžete pořídit už od 2 000 Kč, dražší jsou pak všechny ostatní varianty, které pořídíte s ohledem na jejich výkon od 6 000 Kč. Můžete si dopřát i elegantní designové odsavače par, které vás přijdou na několik desítek tisíc.

Související příspěvky

Leave a Comment