Pár tipů pro upečení skvělého domácího chleba

Gorenje_simplicity19

Některé chleby chtějí trochu cviku, ale všechny si je můžete upéct i u sebe doma. Je jasné, že není chleba jako chleba. Nejčastějším, který najdete v obchodech, je pšenično-žitný. Další je například tmavý žitný chléb, který se peče v hranaté formě, a proto má typický obdélníkový tvar. Je hutný a navlhlý.

Bílé pšeničné v sobě mívají velké bubliny, jsou křupavé a vhodné k lámání, jako např.bageta. V malých pekárnách narazíte na různé netradiční chleby – ořechové, s bylinkami, se sušeným ovocem, bramborami nebo třeba fialovou mrkví.

Při přípravě chleba se nejčastěji používá pšeničnámouka, která obsahuje hodně lepku a dává tak těstu pórovitost a elasticitu. Chléb se tradičně peče také z mouky žitné, někdo rád bochník peče třeba i z mouky ječmenné, kukuřičné nebo ovesné.

Kváskový vs. drožďový chléb

ChlebaProcesu kynutí lze docílit buď pomocí droždí nebo kvásku. Většina lidí sahá po droždí, protože kynutí je díky němu velmi rychlé, což je v dnešní uspěchané době pro mnohé velké plus. Drožďové pečivo se ale rychle kazí a je nadýmavé.

Po upečení chleba z kvásku, je tmavší a vydrží déle čerstvý. Je také nutričně je hodnotnější, díky přirozenému procesu zrání je kváskový chleba zdravější a vstřebatelnější. A také lépe zasytí, protože má nižší glykemický index.

Kvásek

Správný kvásek neobsahuje žádné droždí. Jedná se o přirozeně fermentovanou celozrnnou mouku a vodu.  Nejjednodušší varianta je samozřejmě sehnat v okolí někoho, kdo kváskový chléb peče, vzít si od něj do skleničky lžíci kvásku a ten už pak jen doma rozkrmit.

Vybavení pro pečení domácího chleba

Jestli pečete chleba jednou ročně, vystačíte si s tím, co už máte doma. Práci si každopádně můžete ulehčit kuchyňským robotem.

Samozřejmostí je trouba. Třeba trouby Gorenje s klenutým tvarem po vzoru tradičních kamenných pecí jsou technologicky a tvarově přizpůsobené tak, že vám chleba upečou rovnoměrně a vy s ním během pečení nemusíte vůbec manipulovat.

Pokud chcete mít v kůrce chleba typické vroubky, pořiďte si ošatku. Bochník v ní skvěle kyne, také má díky ní ukázkový tvar. Na žitný nebo toustový chléb budete potřebovat formu – chléb v ní vykyne a posléze ho ve formě i upečete. Skvělým pomocníkem je sázecí lopata. Vykynutý chléb na ni vyklopíte, pomocí žiletky ho ozdobíte řezy a poté snadno vyklopíte do trouby, nejlépe na kámen nebo litinový tál.

Související příspěvky

Leave a Comment