Reprosoustava pro velmi náročné posluchače

Nová reprosoustava s unikátním designem, jejíž základem je mírně nakloněná skříň ozvučnice, která stojí „na vysokém podpatku“ a směrem k posluchači vytváří dojem přirozeného vzhledu, spojuje nejvyšší nároky na estetiku s tvarem optimálně znějící reprosoustavy a špičkovými technologiemi jednotlivých měničů.

Její půdorys zužující se směrem dozadu eliminuje nežádoucí rezonance uvnitř skříně. Dopředu směrovaný koncentrický měnič s nově navrženým tweeterem JET 5c a hliníkovou kónickou středopásmovou membránou doplňuje další, krystalicky zalamovaný středový reproduktor, čtyři vysoce výkonné basové reproduktory s dlouhým zdvihem a velký basový reflexní port orientovaný směrem dolů. Reprosoustava disponuje velkým frekvenčním rozsahem 24 Hz až 50 kHz. Doporučený výkon zdrojového zesilovače je 60 až 500 Wattů na jeden kanál.

Koaxiální systém StepX-JET

Koncentrický měnič StepX-JET kombinuje výškový a středový reproduktor. Osazen je novým tweeterem JET 5c a hliníkovou kónickou středopásmovou membránou o průměru 130 mm, který optimalizuje vyzařování vysokých a středních tónů směrem k poslechovému místu. JET 5c je kompaktní verzí výškového reproduktoru JET vyvinutou speciálně pro soustavu Concentro S, která bude použita v budoucnu i v dalších produktech.

ELAC Concentro-S-blackTento měnič navíc umožňuje jednoduše upravit směrové vlastnosti vyzařování zvuku podle akustiky místnosti. Pro tento účel jsou součástí dodávky tři různě tvarované vyměnitelné hliníkové kroužky DCR (Directivity Control Ring), kterými je možné prodloužit vnější zvukovod reproduktoru a rozšířit nebo zúžit rozptyl reproduktoru do prostoru.

Krystalově zalamovaná středotónová membrána AS-XR

Druhý středový reproduktor s technologií ELAC AS-XR o průměru 180 mm využívá vlastní technologii hliníkové sendvičové membrány s rozšířeným frekvenčním rozsahem. Vnější hliníkový kónus je pro dosažení vysoké tuhosti a minimalizace zkreslení zalamován do tvaru krystalu a pro snížení rezonance je zezadu spojen speciálním procesem lepení s papírovým kuželem. Díky tomuto řešení má střední pásmo Concentro S 507 rozšířenou frekvenční charakteristiku a vynikající vlastnosti při vysoké úrovni vybuzení.

Konstrukce basových měničů ICD

Čtyři vysoce výkonné basové reproduktory o průměru 150 mm s dlouhým zdvihem jsou umístěny v bocích skříně a zajišťují výkonnou a přesnou reprodukci basového základu. Kompenzační konstrukce pulsů (ICD), která je známá také jako princip Push-Push/Pull-Pull, produkuje extrémně výkonné basy a zároveň eliminuje přenos mechanických vibrací přes kabinet na ostatní komponenty. Výsledkem je optimální reprodukce až do nejnižších kmitočtů, splňující vysoké nároky audiofilů.

Dolů vyzařující bassreflex

Účinnost basového reflexního portu o velikosti 175 mm x 80 mm zvyšuje jeho nasměrování směrem dolů. Na obou koncích je port rozšířen, což zabraňuje nežádoucímu ventilačnímu hluku způsobené proudícím vzduchem. Ve srovnání s běžně používanými zadními porty poskytuje toto řešení mnohem větší flexibilitu při hledání správného umístění reprosoustavy v místnosti.

Akusticky optimalizovaný tvar

Elegantní design kabinetů s celkovou výškou 1220 mm, šířkou 270 mm a hloubkou 380 mm je ideálním tvarem pro optimálně znějící reprosoustavu. Přestože se tyto dva aspekty často vzájemně vylučují, CONCENTRO S 507 dosahuje v tomto ohledu dokonalé symbiózy. Klíčovým akustickým designovým prvkem všech provedení reproduktorových kabinetů Concentro je přední přepážka designovaná do speciálního tvaru. Přední strana má ve srovnání s běžně používanými planárními přepážkami trojrozměrný konvexní tvar, jenž zajišťuje mnohem lepší disperzi středních frekvencí.

Reprosoustava ELAC Concentro S 507 je nyní dostupná ve vysoce lesklém bílém a černém provedení za koncovou doporučenou cenu 280 000 Kč za pár.

 

 

Související příspěvky

Leave a Comment