Jaká tajemství zázvor ještě skrývá?

zázvor Kankry článek zdraví

V minulém článku „Zázvor, můj hrdina“ jsem se pokusila vysvětlit, proč si zázvoru tolik cením Možná i pro vás se stal alespoň „občasným“ hrdinou. Pátrala jsem trochu hlouběji a zjistila jsem ještě zajímavější informace. Zkusím se s vámi o ně podělit. Schválně, jestli jste to také věděli 😊

Z výsledků studie Public Library of Sciences plyne, že zázvor je schopen si poradit i s jednou z nejzákeřnějších nemocí. Hádáte správně, jedná se o rakovinu. Zázvor obsahuje složku 6-shoagol, a ta si dokáže poradit s buňkami, které pracují proti nám. Vzniká při sušení zázvorového kořene, nebo při jeho vaření. Proto je zázvorový čaj z povařeného zázvoru účinnější, než výluh. Studie dokonce odvážně tvrdí, že systematické užívání zázvoru je mnohem efektivnější než chemoterapie. No, jistě je přírodnější a tím po tělu nežádá, aby se vypořádávalo s vedlejšími účinky chemické léčby. Závěr si ovšem musíme udělat každý sám za sebe.

V neposlední řadě zázvor pomáhá i zevně na ztuhlé či prochladlé svaly. Na ty je ideální zázvorový obklad. Jak na něj?

Ohřejte v zakrytém hrnci 4 litry vody. Ideálně by se voda neměla vařit. Pak najemno nastrouhejte 250 g čerstvého zázvoru. Vložte ho do pytlíčku či plátýnka a pevně svažte. Všechnu šťávu ze zázvoru vyždímejte do vody. Tu udržujte teplou, ale ne vařící. Některé účinné látky by se varem mohly znehodnotit. Zajistěte, aby se zázvorové částečky nedostaly do kontaktu s kůží. Mohly by způsobit silné začervenání pokožky až pálení.

Dále budeme potřebovat froté ručník, který namočíte do „čaje“ a pak budete přikládat na zatuhlá místa. Tímto způsobem lze prohřát i ledviny nebo hrudník, což je ideální prevence v zimním období, proti nachlazení. V neposlední řadě je to dobrý způsob na uvolnění a prohřátí krční páteře a prokrvení důležitých cév.

Obklad by měl být vyměněn dříve, než vystydne. Celý proces si můžete řídit sami, jak dlouho je vám to příjemné. Důležité je, aby se oblast dobře prokrvila a kůže nezapařila. Proto není vhodné používat igelit či neprodyšný materiál.

Sama jsem tento obklad vyzkoušela a můžu jen doporučit.

Autorka: Kateřina Volková

Související příspěvky

One Thought to “Jaká tajemství zázvor ještě skrývá?”

  1. […] Z výsledků studie Public Library of Sciences plyne, že zázvor je schopen si poradit i s jednou z… […]

Leave a Comment