Zánětlivé procesy v těle aneb prevence je základ – 2.část

river KANKRY nature

V první části viz „Zánětlivé procesy v těle aneb co vše umí bloudivý nerv – 1.část“ jsem vás seznámila s bloudivým nervem a podělila se o mé zjištění, jak nám pomáhá se záněty a rovnováhou v organismu. Protože bylo informací opravdu hodně, nechala jsem vám den,dva na přemýšlení a nyní mohu naservírovat další, již více praktičtější informace. Připraveni?

Vysoký nebo nízký tonus bloudivého nervu?

Již víme, že vysoký tonus nám pomáhá zůstat zdraví a v dobré náladě. Co se ale v našem těle děje, když je tonus nízký? Zánětlivé procesy se kumulují a zbytečně ho zatěžují. Nejdříve tělo začne vysílat falešné signály jako je únava, podrážděnost, slabost, bolesti hlavy, špatné soustředění, nekvalitní spánek apod. Pokud ihned nepřehodnotíme stávající přístup a životní rytmus, pravděpodobně se začneme „dopovat“ různými stimulanty, potravinovými doplňky a vůbec hledat rychlá a nenáročná řešení. Možná nám i na nějaký čas zdánlivě uleví. Po čase nám naše tělo vše spočítá i s úroky. Neduhy se vrátí ještě silnější. K bolestem hlavy se přidá např. vysoký krevní tlak a možná zvýšený cukr, tělo bude unavenější a bolesti hlavy silnější. Únava se stane chronickou a zánětlivé stavy budou neorganizovaně narůstat. Jsme krůček od různých autoimunitních onemocnění (revmatoidní artritida, autoimunitní onemocnění štítné žlázy, zánětlivá onemocnění střev, endometrióza, lupus a další). Že to zní jak ze špatného filmu? Bohužel v něm mnoho lidí žije. Pojďme „obrátit list“ a naladit veselejší strunu.

Jak můžeme pozitivně ovlivnit tonus bloudivého nervu?

Mně zajímala zejména doporučení, která jsme schopni zvládnout sami. Pravidelným tréninkem lze bloudivý nerv stimulovat takto:

  • Zdravá střevní mikroflóra – je dobré jíst spíš to, co nám prospívá a po čem se cítíme dobře po těle i na duchu. Pak víme, že se nám v těle tvoří dostatek „hodných“ bakterií, které mají zásadité prostředí pro svou práci. Po jídle tak máme dostatek energie a nejsme zpomalení a malátní. Bloudivý nerv se nám odvděčí tak, že v době spánku pomůže regenerovat tělo a během odpočinku nám dodá mnoho energie. Jeho tonus se zase zvýší.
  • Studená voda na obličeji – pokud si myjeme obličej studenou vodou, stimulujeme nervus vagus (bloudivý nerv). Můžeme to mít jako rituál po probuzení i během dne.
  • Meditace – to je také výborný rituál ráno i večer. Stačí i 10 minut soustředěné meditace, kde se věnujete pozitivním a laskavým myšlenkám (nebo alespoň většinou). Nemusíte utíkat do indických hor či hodiny sedět proti zdi. Jednoduše 10 minut vytvářejte co nejvíce laskavých myšlenek nebo nemyslete na nic (to je pro pokročilé). Dle mezinárodních studií je prokázán pozitivní vliv na bloudivý nerv.
  • Brániční dýchání – to můžete zvládnout v rámci meditace nebo při práci v kanceláři. Jde o pomalé dýchání vycházející z oblasti bránice. Rytmus by měl být pravidelný a vyhovující.
  • Zpívání, mluvení, broukání – to vše pozitivně stimuluje nervus vagus, neboť, jak již víme, prochází i krkem kolem hlasivek. Už tedy víme, proč je často součástí meditačních cvičení zvuk, opakování manter a rytmické mručení.

Jistě vás napadne ještě mnoho možností, jak si pomoci udržet zdravé množství zánětů (jóga, plavání, kurzy zpěvu, rozhovor s přáteli, prostý nádech a výdech, chůze, …). Snad vás těchto pár tipů navnadilo, hledat jednoduchá preventivní cvičení, která vlastně děláme běžně, jen si to neuvědomujeme. Život vůbec nemusí být složitý 😊

Autorka: Katka Volková

Související příspěvky

One Thought to “Zánětlivé procesy v těle aneb prevence je základ – 2.část”

Leave a Comment