Zánětlivé procesy v těle aneb co vše umí bloudivý nerv – 1.část

nature KANKRY bridge

Přiznám se vám. Mám ráda trend zdravého životního stylu a různé novinky, které se v dnešní době objevují. Občas jsem ale z přívalu tolika různorodých a často protichůdných myšlenek, poněkud unavená a zmatená. Říkám si, vždyť naše tělo je dokonalé a příroda nás jistě vybavila vším, co potřebujeme, abychom žili ve zdraví. Jednou z věcí, o které jsem v souvislosti se záněty mnoho nevěděla, je náš bloudivý nerv. Umí nám s nimi pomoci. Věděli jste to? Pojďme se společně podívat, co vše umí.

K čemu nám je tzv. bloudivý nerv?

Bloudivý nerv (nervus vagus) je nejdelší nerv našeho těla. Ač je zván bloudivý, svou cestu naším tělem zná přesně. Začíná v mozku spolu se svými 12 bratry lebečními nervy. Jeho cesta dále vede dolů do krku. Poté se vine kolem zažívacích orgánů (játra, slezina, slinivka, srdce a plíce). Má hlavní úlohu v aktivaci parasympatického nervového systému („odpočívej a zažívej“ – opak „bojuj nebo uteč“).

Tonus bloudivého nervu je zásadní k aktivaci nervů parasympatického systému. Jeho stav poznáme podle rychlosti dechové a tepové frekvence. S nádechem se naše tepová frekvence maličko zvýší a s výdechem zase sníží. Rozdíl mezi tepovou frekvencí při nádechu a při výdechu určuje napětí vagálního (bloudivého) nervu. Čím větší rozdíl, tím vyšší napětí. Díky vyššímu napětí si naše tělo dokáže po „zápřahu“ či stresu odpočinout a zregenerovat se.

Čím je prospěšný vysoký vagální tonus?

Je-li vagální tonus vysoký, všechny soustavy v našem těle se lépe regenerují a revitalizují. Lze to přirovnat k doporučení „zpomal“ nebo „povol“. V momentě, kdy alespoň na pár minut povolíme tělo a „vypneme“ mysl, začneme nabírat energii a dochází k obnovení sil i pozornosti. Každý to známe, když si během dne alespoň na chvíli sedneme a nic neděláme, nebo po nás zrovna nikdo nic nechce. Nabereme trochu sil a hurá zpět do denního režimu. Někdy se to stane tzv. samo. Vypne nám mozek a tělo nás přestane poslouchat. To bývá varovný signál, že se, lidově řečeno, „přepalujeme“ a měli bychom okamžitě přehodnotit naše dosavadní chování. K čemu nám bude, když se budeme jen unaveně ploužit nebo dopovat povzbudivými látkami?

Pokud dopřejeme našemu tělu i krátký čas na regeneraci, vysoký vagální tonus pozitivně ovlivní hladinu cukru v krvi (prevence cukrovky), pružnost našich cév i kardiovaskulárního systému (prevence proti onemocnění mozku a infarktu) i náš krevní tlak. To vše přispívá k lepšímu stavu našeho trávicího systému a naší imunity. Tím se naše nálada přestane zhoršovat v důsledku únavy, špatného trávení či podrážděnosti, a my si ji udržíme v pozitivní a podnětné rovině. To kladně ovlivní náš zdravotní stav i výkonnost. Jsme tak odolnější vůči stresu, nevytváříme kyselé prostředí ani myšlenky a migrény se nedočkáme.

Co je nejzásadnější schopností bloudivého nervu?

Dokáže analyzovat střevní mikroflóru. Pokud zaznamená patogenní organismy, začne spouštět v těle reakce, které vedou k tvorbě zánětu. Ten má za úkol zničit patogenní organismy a uvést vše do rovnováhy. Tato schopnost je základem naší dobré nálady a dobrého zdraví. Pokud ji stimulujeme přespříliš, zánět ztrácí svou pozitivní funkci a zbytečně nás zatěžuje. Důsledkem je pak častá únava, překyselenost, snížení imunity a případně chronické obtíže (vagální tonus se snižuje).

Už víte, k čemu máme bloudivý nerv a co je jeho nejzásadnější schopností? Věřím, že ano. Tak si prosím nechte všechny informace uležet a v dalším článku se dozvíte, jak tělo i mysl podpořit a co nedělat.

Autorka: Kateřina Volková

Související příspěvky

2 Thoughts to “Zánětlivé procesy v těle aneb co vše umí bloudivý nerv – 1.část”

  1. […] první části viz „Zánětlivé procesy v těle aneb co vše umí bloudivý nerv – 1.část“ jsem vás seznámila s bloudivým nervem a podělila se o mé zjištění, jak nám pomáhá […]

Leave a Comment