Čerstvý chléb z domácí pekárny

Gorenje BM1210B

Představte si, jaké by to bylo: ráno vás místo zvonění budíku probudí omamná vůně čerstvě upečeného chleba. Bude připravený ze surovin, které jste si vlastnoručně vybrali a večer svěřili pekárně. Ta se sama postará o všechno ostatní včetně toho nejlepšího načasování. A aby to bylo dokonalé, ještě si můžete vybrat, jestli by měl být hutnější nebo nadýchanější, menší nebo větší a jestli byste raději světlejší, nebo tmavší kůrčičku.

Zdánlivě tím hlavním důvodem, proč si lidé doma stále více připravují svůj vlastní chléb je to, že bude skutečně voňavý, čerstvý, a to i v neděli ráno. A také bude zdravý: přesně víte, z čeho je upečený a vyhnete se konzervantům a dalším přídavným umělým látkám, které se používají v průmyslových pekárnách.

Ale ono jde o víc. Čerstvý chléb je totiž malý voňavý zázrak, který nás vrací do doby, kdy běžel čas jinak a všechno se dělalo ručně, s láskou a z místních surovin.

Je v tom ale taky porce dobrodružství a tvořivosti. Při přípravě vlastnoručního chleba můžete hodně experimentovat – s různými druhy mouky, můžete popustit uzdu své fantazii i pokud jde o další ingredience, jako jsou

semínka, ořechy, bylinky nebo třeba i sušené ovoce. Pokud si ale nevěříte nebo nechcete zbytečně upínat síly ke kuchyni, je tu možnost svěřit svá přání tomu správnému pomocníkovi. V některých pekárnách, jako je třeba Gorenje BM1210BK můžete připravit nejen klasický hutný nebo celozrnný chléb, ale i nadýchaný francouzský chléb z hladké mouky, sendvičový chléb, a dokonce i bezlepkové pečivo pro ty, kteří mají speciální dietu nebo se lepku v bílé mouce vyhýbají z jiného důvodu.

Pekárna svede i sladké verze pečiva a domácí marmeládu. I když se každá z dobrot připravuje jinak, postará se o všechno potřebné. Vy si můžete přispat nebo jít zaběhat. A mezitím „se to“ udělá. Samo.

Pekárna chleba Gorenje BM1210BK dokáže vykouzlit čerstvý domácí chléb ve dvou velikostech bochníku (900 g a 1,2 kg) – podle přání se světlou nebo tmavou kůrkou. Má 12 přednastavených programů včetně programu pro pečení francouzského bílého chleba, sendvičového chleba, bezlepkového pečiva nebo výrobu marmelády. O to správné načasování se postará možnost odložit start až o 13 hodin. Pekárna zvládne i bezchybné kynutí těsta třeba na rohlíky nebo buchty, které pak upečete klasicky v troubě. Stojí 3 299 Kč.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment