Jarní část letošní Robosoutěže FEL ČVUT vyhrál tým gymnázia z Ostravy

Robosoutěž FEL ČVUT

Letošní jarní kolo Robosoutěže pořádané Fakultou elektrotechnickou ČVUT opět potvrdilo, že robotika je populární i na základních školách a víceletých gymnáziích, a to jak u žáků, tak u pedagogů. Své řešení úlohy robotů horolezců přijelo prezentovat celkem 85 týmů z 51 škol a domů dětí a mládeže z celé republiky.

Tři dny, tři vítězové

Soutěž měla tři hlavní kola ve třech dnech. Program byl pro účastníky vždy stejný. Úlohu překonání horského hřebene nejdříve absolvovaly týmy v rozjížďkách a následně se 16 nejlepších týmů utkalo ve vyřazovacích bojích. Hlavní roli vždy hrály body za překonání překážek a postoupení dráhou. Čas byl důležitý pouze jako celkový limit, který robot na splnění úkolu měl.

Z každého dne vzešel jeden vítěz, který kromě diplomu a věcných cen obdržel také vstupenku do superfinále v živém televizním přenosu v rámci pořadu Snídaně s Novou.

Soutěž, respektive její jarní kolo pro mladší účastníky, se uskutečnila po třech letech. Naposledy se mladí robotičtí vývojáři potkali v roce 2019. To se projevilo na menší účasti – starší zkušení žáci odešli na střední školy a mladší se kvůli výpadků kroužků neměli kde učit. V roce 2019 se soutěže účastnilo celkem 154 týmů, letos jich bylo přihlášených 108, avšak pouze 85 týmů se reálně zúčastnilo.

Superfinále v televizi

V rámci superfinále se spolu utkali vítězové jednotlivých dní. Klíč byl jednoduchý – jedna jízda. Kdo získá nejvíc bodů, zvítězí. S krásným skóre 39 bodů zvítězil tým PDW Crew z Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě. Na druhém místě se se 17 body umísil tým LasyBrick Gymnázia Písnická v Praze 12 a třetí potom skončil tým KepLErGO z Gymnázia Jana Keplera v Praze 6.

„Jsem moc rád, že jsme se mohli opět po několika letech potkat v rámci Robosoutěže s účastníky mladší kategorie. Zaujalo mě nadšení, se kterým se účastníci do řešení vrhli,“ říká organizátor Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT. „Bylo vidět, že se na soutěž všichni těšili, a doufám, že si to i náležitě užili. Ne všem se v soutěži bohužel dařilo, ale je důležité, že to všichni brali sportovně. Někdy rozhodovalo i štěstí, a kdo ho neměl letos, může ho mít příští rok,“ dodává.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment