Velejemné jahodové knedlíky sypané tvarohem

jahodové knedlíky sypané tvarohem

První dozrálé jahody už útočí na naše smysly a my se toho křehkého šťavnatého zázraku ne a ne nabažit. Mezi klasiku, která by na vašem stole neměla chybět, určitě patří velejemné tvarohové knedlíky plněné těmito božskými plody. Vyzkoušejte recept blogerky Live With Anny – tato lahůdka se dozajista zapíše mezi nejlepší počiny letošního časného léta a vaši strávníci na ni budou dlouho vzpomínat. Dobrá zpráva je, že přitom u plotny nestrávíte celé dopoledne.

Budete potřebovat:

Na knedlíky:

˗ 500 g tučného tvarohu
˗ 2 vejce
˗ 80 g másla
˗ 600 g polohrubé mouky
˗ 500 g jahod
˗ sůl

Na ozdobu

˗ zakysanou smetanu
˗ tvaroh na strouhání
˗ moučkový cukr
˗ máslo

Postup:

Ve velké míse smíchejte tučný tvaroh, vejce, máslo pokojové teploty a polohrubou mouku. Vznikne vám pevné, ale lehce lepivé těsto. Těsto nechte zhruba 5 minut odpočívat.

Mezitím, co těsto odpočívá, si dejte do co největšího hrnce vařit lehce osolenou vodu. Můžete využít skvělou funkci nových varných desek MORA pro rychlý var velkého množství vody bez vykypění – jakmile se voda v hrnci začne vařit, deska sama zmírní intenzitu ohřevu, aby se voda stále vařila, ale přitom zůstala v hrnci a nestříkala všude kolem plotny.

Důkladně očistěte jahody, ty obzvlášť velké rozkrojte na polovinu.

Z odpočinutého těsta si odeberte zhruba polévkovou lžíci těsta, rozmáčkněte jej v dlani, obalte jím jahodu a v ruce vyválejte v úhlednou kuličku. Postupujte rychle – dlouhým hnětením by těsto změnilo konzistenci a knedlíky by byly „gumové“! Připravené knedlíky dejte vařit do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut. Vytáhněte je děrovanou naběračkou a osušte o ubrousek nebo utěrku.

Při servírování knedlíky ozdobte zakysanou smetanou, strouhaným tvarohem s cukrem a zakápněte máslem. Případně ozdobte i lístkem máty. Dobrou chuť!

TZ

@RadekVyskovsky

Související příspěvky

Leave a Comment