Jaký ohřívač vody pořídit a na co si dát pozor?

Amb B4_GBFU80

Na trhu je k dispozici mnoho typů ohřívačů vody, ať už z hlediska velikosti, konstrukce, materiálu nebo používaného zdroje energie. Pro základní orientaci potřebujete vědět, že jsou kovové nebo plastové, malé, středně velké a velké.

Nejčastěji se pořizují středně velké ohřívače vody se zásobníkem kolem 150 litrů, protože vyhovují potřebám běžné rodiny. Jsou prostorově úsporné ‒ díky svým vnějším rozměrům se hodí k instalaci i do menších místností. K dispozici jsou modely, které umožňují montáž svisle nebo vodorovně, na zeď nebo podlahu. Můžete si zvolit elektrický nebo kombinovaný ohřev, který můžete ještě spojit s ústředním vytápěním nebo solárními kolektory.

To, co zásadně určuje životnost a spolehlivost ohřívače, je síla plechu, tedy laicky množství materiálu, a kvalita smaltu. A také dále typ anody i to, zda je v přímém kontaktu s ohřívanou vodou ‒ nebo je chráněna proti korozi další vrstvou.

Elektrické ohřívače se smaltovou ochranou proti korozi a topnou přírubou vyrobenou ze speciální oceli, jaké mají například zmíněné ohřívače MORA, mají velmi dlouhou provozní životnost. Topné těleso je chráněno ocelovým pouzdrem s ochrannou vrstvou smaltu.

Ať už si pořizujete plynový či elektrický ohřívač, musíte se rozhodnout pro správnou velikost zásobníku na vodu. Čím více má domácnost lidí a čím je větší je provoz, tím je spotřeba teplé vody vyšší. Pro jedno až dvoučlenné domácnosti se doporučují ohřívače o objemu 30 až 50 litrů, tří až čtyřčlenná rodina by měla mít ohřívač vody se zásobníkem o objemu 100 až 150 litrů.

Dalším velmi často využívaným typem jsou malé, 5-15litrové ohřívače. Používají se jako zdroj teplé vody například v místě, kde není možné připojení na vodovodní řad s teplou vodou, nebo kde nelze použít průtokový ohřívač z důvodu nedostatečné kapacity elektrické přípojky apod. „Díky svým rozměrům se hodí k instalaci do kuchyňských skříněk, pokojů pro hosty, umýváren, dílen a dalších prostor, kde je potřeba menší množství teplé vody. Ohřívač jednoduše napojíte na vodovodní kohoutek. Jelikož rozvody jsou horké, tepelné ztráty jsou malé,“ radí Ján Takáč. K dispozici jsou tlakové a beztlakové modely, které jsou podle velikosti předpokládaného montážního prostoru k dispozici jako pultové anebo podpultové.

Související příspěvky

Leave a Comment