Dostupné kamery do auta Braun

Excel Foto JoWin s.r.o.Blíží se doba dovolených, a tak mnoho řidičů shání do svého auta kameru, která by umožnila snímat dopravní situaci a v případě nehody pak posloužit svým záznamem jako dokumentační materiál.

Pozor, ovšem ne ve všech státech je nahrávání kamerou v autě povoleno – a nemusíme chodit příliš daleko. Tak třeba v Rakousku není povoleno dokumentování jízdy za účelem následného prokazování viny a je rovněž diskutabilní, pokud byste místním policistům dokazovali, že kameru máte nainstalovánu jen za účelem pořizování záznamu své cesty. To jim velmi těžko vysvětlíte a oni velmi těžko přijmou vaše argumenty, pokud nevládnete perfektní němčinou a vaše přesvědčovací schopnosti nejsou na jedničku s hvězdičkou. Podobně je tomu – ač se to málo ví – například i v některých německých spolkových zemích! Je tedy dobré před tím, než vyrazíte, si zjistit, zda vám kamera k něčemu bude v případě nouze v zemi, kam jedete nebo v zemích, kterými projíždíte. Důrazně doporučujeme – z vlastní zkušenosti – kameru sejmout v Rakousku a nedráždit místní policii.

Také se málo ví, že u nás orgán působící v trestním řízení může povolit záznam jako důkaz při řízení v prováděném vyšetřování. Není to tedy tak, že by montáží kamery bylo jasně dáno, že to, co ona zaznamená, je vždy ve váš prospěch.

Ovšem pokud kamerku použijete za účelem dokumentace své cesty, můžete se posléze kochat krásami krajiny, kterou jste jeli. Nezapomeňte ale na jednu důležitou věc: montáž kamery musí být provedena na místě, kde neomezuje řidiče ve výhledu. A napájecí vodič nesmí volně viset od kamery směrem k cigaretovému zapalovači, odkud se kamery nejčastěji napájejí, nebo k portu USB, pokud je jím vozidlo vybaveno, ale tento vodič musí být veden nad sklem, klesat podle A sloupku a pak být co nejlépe přiveden ke zmíněným druhům zásuvek napájení.

A ještě něco. Většina kamer umožňuje tak zvaný cyklický záznam. Vy si volíte délku jednotlivých záznamů (obvykle v intervalech 1, 2, 5 nebo 10 minut) a kamera nahrává a nahrává ve vámi vybraném rozlišení. Když se vyčerpá volná kapacita karty, smaže se nejstarší záznam, aby se uvolnilo místo pro provedení záznamu nového. A protože se záznam většinou provádí na paměťové karty, v případě, že si nahráváte na kartu okolní krajinu za účelem pozdějšího kochání se u televizoru, vypněte opakovací režim nahrávání a kamera vás pak akusticky i viditelně upozorní, že kapacita karty došla a musíte ji vyměnit za jinou. Většina kamer je vybavena akceleračním snímačem, který v případě nehody zareaguje, a právě prováděný záznam se uzamkne, tedy nastaví se atribut Read-Only, aby se nemohl automaticky smazat. U některých kamer, vybavených parkovací funkcí, to pracuje obdobně. Pokud do vás někdo drcne, spustí se záznam obrazu i zvuku. Pro tento účel mají kamery vestavěnou dobíjecí baterii, která umožňuje hlídat vozidlo po určitou dobu.

Společnost JoWin s.r.o. nabízí na webu www.excelfoto.cz několik kamer od značky Braun, se kterými vás krátce seznámíme.

Braun B-Box T4Braun B-Box T4 je základní model

B-BOX T4 je kamera do auta, která je už pár let na trhu, ale před pár týdny výrazně zlevnila (na cca 1420 Kč). Používá záznam Full HD 1080p/30 fps, má záběr 120° a je vybavena G-senzorem, umožňuje pořizovat fotografie s rozlišením až 12 Mpx. Má velmi dobře čitelný 2,0″ TFT displej, slot pro microSD kartu s kapacitou do 32 GB, mini USB 2.0. Videozáznam se provádí ve smyčce, možnost spuštění kamery v zaparkovaném voze detekcí nárazu nebo rozbití skla. Má zabudovaný mikrofon, reproduktor, Li-Ion akumulátor. Pro záznam Full HD/ 30 fps je nutné používat Micro SDHC minimálně Class 10, aby na ni kamera mohla zapisovat. Rozměry 63x60x18 mm, hmotnost 46 g. Součástí dodávky je nabíjecí auto-kabel, přísavný držák na sklo a návod k použití.

Braun B-Box T5Braun B-Box T5 s kovovým tělem

Už ne o moc dražší, přesto elegantnější a větší je model B-Box T5 (cena kolem 1590 Kč). Pro tuto kameru je charakteristické krásně vyvedené kovové tělo a výborný objektiv. Kamera pořizuje záznam rovněž ve Full HD 1920×1080, má velký barevný 3,0″ TFT LCD, 1 Mpx CMOS, HD objektiv Ultralit se širokým záběrem 120°, G-senzor, detekci drcnutí na parkovišti, slot microSD s kapacitou maximálně 32 GB (i zde musí být pro záznam použita karta s rychlostí záznamu Class 10 nebo vyšší, aby stačila zapisovat záznam pořizovaný ve Full HD / 30 fps), mini USB 2.0. Videozáznam se provádí rovněž ve smyčce, lze pořizovat i snímky JPG v režimu foto až 2 Mpx. Má zabudovaný mikrofon, reproduktor, Li-Ion akumulátor. Rozměry jsou 89x54x34,3 mm, hmotnost 88 g. Součástí dodávky je nabíjecí auto-kabel a přísavný držák na sklo, návod k použití.

Braun B Box T7 s druhým otočným objektivem

Za cca 3490 korun si můžete pořídit novinku značky Braun, autokameru B-BOX T7 s druhým otočným nastavitelným otočným objektivem, kterou využijí především řidiči taxislužby. Je totiž kromě jiného vybavené i modulem GPS, takže si pamatuje i cestu (GPS Tracking), kudy jste jeli, záznam si ukládá, a tak můžete například pomocí Google Maps synchronizovat přehrávané video s vaší polohou na mapě. To je velmi užitečná funkce. Mimo to všechno disponuje tato kamera výbornými objektivy.

BraunKamera do auta nebo taxi zaznamenává videa ve formátu až Full HD 1920×1080, druhá otočná HD kamera slouží pro záznam chování cestujících na zadních sedadlech nebo při couvání a je vybavena přísvitem čtyř infračervených diod rozmístěných kolem objektivu. Má 3″ TFT HD LCD, objektivy Ultralit Wide zaznamenávajících v úhlech 170° (vpřed) a 120° (vzad), má GPS modul, denní a noční režim, G-senzor, detekci nárazu při vypnuté kameře, slot microSD o maximální velikosti 64 GB (pro záznam FullHD / 30 fps je nutné používat Micro SDHC/XC karty do 64GB minimálně Class 10), micro USB 2.0. Záznam je opět prováděn ve smyčce, pořizovat můžete snímky JPG s rozlišením až 12 Mpx. Zabudovaný mikrofon, reproduktor, Li-Ion akumulátor. Podporuje GPS Tracking, Parking Monitoring, vyslání SOS signálu a současné nahrávání z obou kamer. Rozměry jsou 139x109x102 mm, hmotnost 100 g. Součástí dodávky je kromě příručky nabíjecí auto-kabel, USB kabel a přísavný držák s GPS přijímačem na sklo.

Všechny kamery pořizují dostatečně dobrý záznam, při vjezdu nebo výjezdu z tunelu trvá zhruba 1,5 sekundy, než automatika nastaví odpovídající režim kamery pro pořizování záznamu za světla či ve tmě. Kamery mají všechny ovládací prvky snadno dostupné, a tak i v noci můžete provádět případná ovlivnění i za jízdy, i když pro některé složitější zásahy do nastavení vám vřele doporučujeme, abyste zastavili.

Související příspěvky

Leave a Comment