Optické mechaniky stále v kurzu

50 years Verbatim

VerbatimVe snaze dosáhnout stále menších provedení notebooků nebo ultrabooků tato zařízení nejsou vybavena optickými mechanikami. Ostatně, ceny flash pamětí letí dolů, stejně jako externích paměťových médií s HDD i s SSD, takže se může zdát, optické mechaniky už nikdo nepotřebuje.

Opak je ale pravdou, a snad už jediným výrobcem, který se věnuje výrobě značkových optických médií na základě svých dlouholetých zkušeností, je společnost Verbatim. Ta letos slaví už padesát let své existence.

Pokud se totiž zamyslíte nad tím, jak a co zálohujete, externí paměťová média s HDD nebo s SSD nebo USB paměťové flešky využijete spíše pro operativní zálohování, která provádíte opakovaně v krátkém časovém sledu. Ostatně, jak vidíte z následujícího obrázku, díky životnosti médií typu HDD můžete počítat díky tomu, že v nich jsou mechanické součástky a záznam se provádí na magnetické plotny, s jistotou životností záloh na pět až deset let.

V době, kdy je váš počítač vystaven mnoha útokům, je vhodné snížit počet souborů, které – někdy už – ke své práci nepotřebujete. Třeba projekty, které jste už dokončili. A zde hovoříme nejen o zálohování, ale i o archivaci – a k jejímu provedení potřebujete něco, co informaci udrží bezpečně po dlouhá léta. Data patřící k projektu nepotřebujete mít nutně hned u ruky, ale můžete si je – v případě potřeby – opětovně stáhnout z archivu.

Verbatim dodává značková paměťová média, na kterých může být informace bezpečně uschována až tisíc let. To proto, že disky jsou nemagnetické, neskládají se ze žádných pohyblivých součástí, je to prostě stříbrný disk, jaký znáte jako hudební CD, ve srovnání s CD ale mají Blu-ray disky (BD) nesrovnatelně vyšší kapacitu, na jednovrstvý disk se totiž vejde 25 GB informací, na dvouvrstvý BD-DL pak dvakrát kolik, 50 GB. Verbatim pak dodává i BD disky ve formátu BDXL, kam je možné uložit dokonce až 100 GB dat. Jejich velkou předností je přitom jejich cena, i to, že jejich obsah nelze vymazat. Uložený obsah je pak možné přečíst ve většině BD mechanik. I Verbatim vás v tomto ohledu nenechá na holičkách, protože nabízí několik druhů externích optických mechanik právě pro vypalování BD disků.

Pro to, abyste disky mohli využívat, potřebujete ale vypalovací mechaniku, která umí na BD disky zapsat informace pro trvalé uložení. Jak už víte, většina moderních počítačů mechanikou není vybavena z důvodu dosažení co nejnižší výšky, a především i hmotnosti, proto je nutné takovou mechaniku připojit externě.

Verbatim zálohování

A na závěr si můžete udělat malý test, který vám prozradí, zda zálohujete správně. Najdete ho na tomto odkazu. A video, které dokládá důležitost zálohování dat, najdete zde.

 

 

Další články společnosti Verbatim:

Šifrovaná úložná řešení

Verbatim: Nové interní SSD disky NVMe PCIe a SATA3 M.2 pro vysokorychlostní upgrady

Nový flash disk Verbatim Store’n’Click

RECENZE: Externí SSD disk Verbatim Vx500

Otestovali jsme externí disk Verbatim Store ‘n’ Go SSD

Jak zajistit bezpečnost dat v pohybu?

Powerbanka Verbatim s opravdu rychlým nabíjením

Související příspěvky

One Thought to “Optické mechaniky stále v kurzu”

  1. […] Verbatim může pomoci se zálohováním i archivací elegantními mechanikami. Ty se liší podle způsobu připojení k notebooku. Nejnovější model Ultra HD 4K External Slimline Blu-ray Writer umožňuje ukládání videí ve 4K rozlišení díky schopnosti maximální až šestinásobné rychlosti zápisu a čtyřnásobné rychlosti čtení pro BD-R a BD-R DL, ale i běžně používaných dat, obrázků, projektů a podobně. Data lze z nich samozřejmě i zpětně přečíst, výrobce hovoří o délce živostnosti záznamu na Blu-ray (BD) discích v řádu stovek let (viz graf v předchozím článku). […]

Leave a Comment