Povánoční RE-START

KANKRY relax sunshine

Začátkem ledna se množí články o tom, jak nastartovat náš metabolismus po vánočních radovánkách. I já přispěji s několika tipy, jak můžete své tělo i mysl dostat zase do rovnováhy a být výkonní.

Spánek

Je nejen vědecky, ale prostě lidsky dokázáno, že dostatek spánku nám pomůže být výkonní a prospívá tělesné schránce. Během spánku se tělo regeneruje, mozek odpočívá a naše mysl je po probuzení veselá a svěží. Zvládá den v dobrém rozmaru a snáze se dodržují veškerá předsevzetí, která jsme si dali. Zejména ta, týkající se pochutin. Takové věcičky odpočaté tělo téměř nepotřebuje, a tak posiluje i naší vůli.

Aromaterapie

Je to nenápadný a vysoce účinný způsob, jak si příjemně pomoci od vánočního zpomalení a zvyknout si na pracovní týden. Vyberte si vůni, která vás stimuluje, dělá vám radost a voní vám. Poznáte to hned, jak si k esenciálnímu (vonnému) olejíčku přičichnete. Vám libou vůni si dejte do difuzéru nebo ji noste při sobě a kdykoli si přičichněte. Čichové receptory a limbický systém vám pomohou zůstat v dobré náladě a aktivní. Pozvednou mysl a pohladí duši.

Teplá voda

Ale ne na sprchování. Na pití! Je známo, že pokud během dne popíjíte teplou (převařenou) vodu, podporujete metabolismus a proces trávení. Pokud si do termosky s teplou vodou přidáte ještě koriandr nebo fenykl, účinek se ještě umocní.

Hýbejte se

Že byste na to přišli i sami? O tom nepochybuji. Když ovšem k pohybu přidáte pití teplé vody a pár stravovacích triků, bude efekt rychlejší a dlouhodobý. Základem je vybrat si typ pohybu, který vás baví a zvládnete jej provozovat pravidelně. Nenuťte se do něčeho, o čem víte, že „nesnášíte“. Pohyb, vykonávaný s radostí, je mnohem efektivnější. Vždy své tělo protáhněte a uvolněte. Zajistíte mu pružnost a opět mu pomůžete odplavit některé „vánoční usazeniny“, kterých by se zbavovalo déle.

Fermentované potraviny

Tyto potraviny posilují střevní mikroflóru a tím i naše zdraví. Posilují zdravé střevní bakterie a těm ostatním nezbyde, než si sbalit saky paky a jít o dům dál. Jako příklad lze uvést kysané zelí, tempeh, kefír, miso nebo oblíbene pickles. Nakládaná zelenina a proces kvašení pročistí vaše střeva a posílí imunitu. Tak jen do toho.

Nezapomeňte zařadit

Ořechy různých druhů, jablka, hutné zeleninové polévky a bylinkové čaje.

To nejlepší na závěr. Ať už vás začátkem ledna čeká cokoli, vždy si udržte co nejlepší náladu. Ono to s ní všechno jde tak nějak lépe 😊

Autorka: Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment