Jak pracují IT profesionálové? Homework, coworking a další trendy

KANKRY

Zaměstnanci firmy vykonávající svou práci převážně na počítači jsou zvyklí trávit pracovní dny v kanceláři, která je buď jejich, případně ji sdílí s kolegy. Jinak je to ale u lidí, kteří se rozhodnou pracovat sami na sebe, na volné noze. Ti často zpočátku nemají dostatečné prostředky na to, aby si pronajímali kancelář a jsou nucení hledat jiné alternativy. Typickým příkladem jsou IT odborníci. Jaké jsou trendy u volnonožců?

„Mnoho lidí na volné noze je právě mezi IT odborníky, kteří stále častěji využívají živnostenský list a kontrakt, což jim umožňuje pracovat na různých projektech a takřka odkudkoliv,“ říká Jan Silber, jeden ze zakladatelů jobportálu Jobstack.it.

Velké množství freelancerů (lidí na volné noze) volí možnost práce z domova, která je pro začátek nejjednodušší a nepochybně má své výhody. Z domova často nepracují jen freelanceři, ale částečně i zaměstnanci, ve firmách bývá tato možnost oblíbeným benefitem. Světlou stránkou je, že začnete pracovat, jak potřebujete a můžete si zorganizovat svůj čas tak, jak vám to vyhovuje.

„Ušetříte spoustu času stráveného dojížděním do práce a z práce a můžete se více věnovat rodině a koníčkům. Na druhou stranu vyžaduje práce z domova velkou míru silné vůle. Doma se totiž nachází mnoho věcí, které vás rozptylují a daleko hůře se rozlišuje pracovní a osobní čas i prostor. Časem se také můžete začít cítit sami, člověk je totiž bytost společenská a po delší době práce na home office začne být trochu smutno i tomu největšímu introvertovi,“ míní Jan Silber, spoluzakladatel portálu Jobstack.it.

Problém izolace vyřešen – coworking

Právě z důvodu výše zmíněných nevýhod se často freelanceři uchylují k hledání jiných možností a často je dalším krokem práce v tzv. coworkingu. Coworkingy jsou sdílené kanceláře, ve kterých si pracující pronajímá místo pro svoji práci. Finančně se místa v coworkingových centrech pohybují zhruba od 700 Kč do pár tisíc za měsíc, jde tedy o podstatně levnější záležitost, než je kancelář. Většinou se lze domluvit i na částečné využívání jen pár dnů v týdnu, případně využít možnosti platit hodinovou sazbu. Pro začínající freelancery je velkým plus, že mají k dispozici kancelářské vybavení a technické zázemí. Mohou využívat tiskárnu, připojení k internetu, kuchyňku nebo koupelnu. Coworkingová centra mívají otevřeno 24 hodin denně, celý týden.

Nespornou výhodou je také možnost navazovat pracovní vztahy a posouvat se tak ve svém oboru kupředu. Vlastně to vychází ze samotného názvu, coworking znamená v překladu spolupráce. „IT odborníci si často v těchto místech najdou své zákazníky, s kterými pak mohou spolupracovat, nebo parťáky pro své nové projekty,“ říká Jan Silber z Jobstack.it. Celkově jsou coworkingy příležitostí potkávat lidi, oproti práci z domova, kde může časem začít samota tak trochu „lézt na mozek“. Dokonce i v Praze již existují takovéto prostory, které mají k dispozici i dětský koutek, takže je mohou využívat i pracující maminky na mateřské dovolené. Všeobecně pracovníci v coworkingu zaznamenávají ve své práci růst. Pomáhá jim v tom také pořádání různých akcí, srazů a seminářů, které jim rozšiřují obzory.

Z USA do celého světa

První coworkingové centrum vzniklo v americkém San Francisku teprve v roce 2005 a tento nápad se hned začal velmi rychle šířit. Dnes již po celých USA existují stovky takových center a pomalu se ujaly po celém světě. U nás nastává rozvoj až v posledních pár letech, ale i tak se tento fenomén těší veliké přízni. Zpočátku coworking využívali převážně IT pracovníci, postupem se rozšířil i mezi další obory, jako je marketing, fotografie, grafika atd.

I coworking má ale svá ale

Nevýhodou pak může být to, že se pracující mohou navzájem vyrušovat. Pro neustálou práci ve společnosti zkrátka není stvořený úplně každý. Časem pak může být společný prostor příliš malý, to už ale nastává čas k zařízení vlastní kanceláře. Coworkingy totiž bývají nejlepším řešením právě pro začátek podnikání. Tato centra ale většinou dokážou najít řešení i pro tyto případy a poskytnout i oddělenou kancelář v rámci celého objektu. To má tu výhodu, že začínající firma nebo projekt má své soukromí a zázemí, ale zároveň zůstane v komunitě podobně nastavených lidí.

-LiM

Související příspěvky