Čistý vzduch pro lepší pohodu i zdraví

čistička vzduchu filtr

Věděli jste, že vzduch v uzavřených místnostech může obsahovat podle některých zahraničních studií až pětkrát více nečistot a dráždivých částic, než ten venku? Pokud máte doma alergiky, malé děti nebo domácí mazlíčky, možná je čas zvážit pořízení účinné čističky vzduchu. Čistý a svěží vzduch, který dýcháme, má totiž nesporný vliv nejen na naši pohodu, ale i na soustředění a zdraví.

Jestli uvažujete o pořízení čističky vzduchu, je proto potřeba k výběru přistupovat uvážlivě. Rozhodli jste se totiž udělat něco pro své zdraví.

První co byste měli při výběru čističky vzduchu zvažovat, je objem vzduchu v m3 za hodinu, který je schopná pročistit, a tedy do jak velkých místností se hodí.

Neméně důležité je ale věnovat pozornost způsobu eliminace škodlivých částic. Konkrétně jaký systém filtrace čistička využívá, a jaké má další technologie, které se postarají o skutečně čistý a svěží vzduch.

Filtry pro vzduch bez škodlivin a pachů

Jedním z hlavních přínosů čističky vzduchu je odstraňování různých škodlivin, k nimž patří prach, pyl a roztoči, což jsou také hlavní alergeny. Tyto větší částice se zachycují na předfiltru.

Čističky vzduchu se soustavou dvou nebo i tří kvalitních filtrů ale dokážou zachytit i škodlivé mikročástice o velikosti od 0,1 mikronu, jako jsou spory plísní a dokonce i některé bakterie a viry. Nežádoucí látky se tak nemohou dál volně šířit v místnosti. Pro tento účel je důležitý HEPA filtr.

Další významnou funkcí čističek vzduchu je odstraňování nepříjemných pachů. Především výparů provázejících vaření, práci s různými čističi, barvami a laky, nebo tělesný pach domácích mazlíčků. Dokáží zachytit i další specifické těkavé látky, které se uvolňují z koberců, matrací, nábytku, tiskovin apod. K tomu je třeba, aby byla vaše čistička vzduchu vybavená uhlíkovým filtrem.

Senzorová technologie

Všechno však řídí účinná technologie se senzory. „Například čistička vzduchu Gorenje AP500 má dva senzory. Monitorují přítomnost ultrajemných částic a těkavých organických sloučenin, které jsou běžným zdrojem znečištění vnitřního ovzduší. Senzory mají individuálně nastavené tři různé úrovně s mezními hodnotami pro vynikající, přijatelnou nebo špatnou kvalitu ovzduší. LED displej a světelný prstenec budou podle aktuální hodnoty zbarveny, takže máte okamžitě přehled,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky Gorenje.

Iontová technologie

Účinný filtrační systém může ještě posílit i iontová technologie. Uvolňuje do vzduchu záporné ionty, které jsou navíc nezbytné i pro buněčný metabolismus a další životně důležité funkce. V místnosti se budete cítit lépe a možná pocítíte i víc energie.

Další příjemnosti

Je dobré, když se čistička snadno ovládá a stačí jen stisknout příslušné tlačítko bez složitého nastavování. Když na první pohled vidíte, jestli je kvalita vzduchu v místnosti dobrá, přijatelná nebo špatná. Když „se to“ vlastně všechno udělá tak nějak samo.

K tomu, abyste se cítili dobře, přispěje tichý noční režim. Nebo naopak turbo režim, když potřebujete rychle vzduch pročistit – třeba i na dálku přes mobil a aplikaci, pokud má vaše čistička integrovanou wifi. Potěší i to, když se čistička sama přihlásí o výměnu filtrů. Čističku vzduchu můžete doplnit ještě zvlhčovačem, který se postará o optimální vlhkost vzduchu a snadné dýchání během zimní topné sezóny.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment