Česká stolní hra Terra Futura zabodovala na veletrhu deskových her SPIEL ’21

Česká stolní hra Terra Futura

V září letošního roku představila organizace Na mysli novou strategickou stolní hru Terra Futura, která vznikla v rámci spolupráce projektu Hra o klima s vydavatelstvím Albi, které dominuje českému hernímu trhu a má na svém kontě již řadu ocenění. Hra přenáší hráče do budoucnosti, kde budují svá města a průmysl a snaží se dosáhnout co největší balance mezi produkcí a udržitelností. Cílem mezinárodního evropského projektu Hra o klima je pozitivně motivovat a podporovat mladé lidi, aby se zapojovali do aktivit zaměřených na řešení změny klimatu. Projekt také pomáhá hravou formou porozumět globálním souvislostem a dopadům změny klimatu na životy obyvatel a na planetární ekosystémy. Hra jako taková je skvělým nástrojem prostřednictvím kterého je možné s žáky a studenty rozvíjet diskusi na téma udržitelné budoucnosti.

„Terra Futura je minimalistická a rychlá stolní hra, která má jednoduchá pravidla a svižné tempo, a nikdo se tak při jejím hraní nebude nudit. Můžete si ji zahrát ve skupině dvou až pěti hráčů ve věku alespoň deseti let,“ představuje hru Viktorie Tenzerová z organizace Na mysli, která stojí za projektem Hra o klima. „V polovině října jsme měli možnost představit a zahrát si hru s více než 150 studenty a žáky z několika škol ve Vsetíně a Olomouci během akcí, které jsme spoluorganizovali v rámci programů globálního rozvojového vzdělávání. Máme skvělé ohlasy jak ze strany pedagogů, tak i od samotných studentů a studentek. Prostřednictvím zapojení do projektu Hra o klima je nyní možné získat stolní hru Terra Futura zdarma do vaší školy, zájmového klubu či vzdělávací organizace. Pokud máte o hru zájem napište nám na info@namysli.com,“ dodává Viktorie Tenzerová. Terra Futura byla minulý týden představena i na mezinárodním herním veletrhu Spiel 2021 v německém Essenu, jedné z největších akcí svého druhu na světě, kde sklidila mezi hráči a návštěvníky veletrhu v konkurenci dalších více než 500 her mimořádný úspěch. Essen Spiel je každoroční veletrh věnovaný deskovým hrám, který v roce 2019 navštívilo 209 000 návštěvníků.

„O Terru Futuru byl po celou dobu veletrhu velký zájem, čemuž určitě pomohlo i to, že ji vlivný deskoherní influencer Rahdo před veletrhem zařadil do svého Top 10 seznamu her, které na Spielu sledovat. Hráči oceňovali zejména čistotu herního designu a jednoduchá pravidla. Veletrhu Spiel se letos zúčastnilo bezmála 94 tisíc návštěvníků z celého světa,“ říká jeden ze spoluautorů hry, Petr Vojtěch.

Díky tomu, že se Terra Futura dostala do hledáčku jednoho z největších deskoherních influencerů Rahda (100k+ odběratelů), který ji zařadil do TOP10 očekávaných her na výstavě, se hned ve čtvrtek ráno po zahájení veletrhu nahrnula spousta lidí na stánek Albi a hru si chtělo zkusit zahrát. Obrovský zájem fanoušků trval po celé 4 dny veletrhu. Lidé chválili propojení hratelnosti a tématu, líbilo se jim vizuální zpracování i krátká herní doba plná strategických rozhodnutí. O hru byl velký zájem také ze strany zahraničních vydavatelů a distributorů.

V neděli, poslední den veletrhu Spiel, se Terra Futura dostala na dvanáctou pozici ocenění prestižního německého herního magazínu Fairplay, který každoročně vyhlašuje a oceňuje 10 nejlepších her veletrhu Spiel z několika stovek vybraných her.

Hra Terra Futura obsahuje 73 karet, 160 dřevěných žetonů, bodovací blok a pravidla. Čas hry je zhruba 30 minut. Každý si při jejím hraní může sám vyzkoušet efektivní plánování a optimalizaci, i to, zda dokáže efektivně budovat města, řídit ekonomiku, zajistit zdroje surovin, rozvíjet výrobu, průmysl, zemědělství a výrobu potravin, dopravu, vývoz a dovoz zboží, třídění a likvidaci odpadů atd. při zachování vyváženého poměru mezi produkcí a udržitelností a současně minimálních dopadů na krajinu a přírodu.

TZ

@RadekVyskovsky

Související příspěvky

Leave a Comment