Jaké jsou výhody koloběžky ve městech?

Kaabo Mantis 10 ECO 800

Elektrická koloběžka je chápána jako ekologická a pohodlná alternativa dopravy po městě. Na českém trhu je rozhodně z čeho vybírat, ale existují také služby pro jejich sdílení. To se hodí v případě, když s jízdou nemáte žádnou zkušenost a chcete si nejprve vyzkoušet, zda vám tento způsob dopravy bude vyhovovat. Poradíme vám, na co se při výběru městské koloběžky zaměřit a na co si dát pozor.

Proč zrovna koloběžka?

Koloběžka spojuje výhody cyklistiky i pěší chůze. Ačkoliv je nutné při jízdě na tomto dopravním prostředku dodržovat stejná pravidla jako při cyklistice, koloběžka je skladná a kdykoliv ji můžete složit a pokračovat dál třeba hromadnou dopravou. Většina modelů je lehce skladných a snadno přenositelných. Druhým argumentem pro koloběžku je její flexibilita. Většina modelů středních a vyšších tříd se výborně ovládá a v kombinaci s dobrým akumulátorem zvládne na jedno nabití vzdálenosti, které potřebujete během dne překonat.

Vybíráme koloběžku do města

Kaabo Mantis 10 ECO 800 rychlostTyp určený do městských oblastí by měl mít menší a tvrdá kolečka, která dobře sedí na rovném povrchu. Jízda tak bude svižná a pohodlná. Každopádně s takovou koloběžkou budete hůře zvládat případné výlety mimo město. V takovém případě doporučujeme univerzální elektrickou koloběžku, která dobře zvládá pohyb po městském povrchu, ale i v lehčím terénu. Jednou z možností je Kaabo Mantis 10 ECO 800. Tento robustní stroj kombinuje výhody městské a terénní koloběžky, přičemž vydrží až 70 kilometrů jízdy na jedno nabití a stoupání s úhlem až 25 stupňů. Tato koloběžka je skladná, obratná a výborně se s ní manipuluje na obou typech povrchu.

Nejdůležitější parametry při výběru elektrické koloběžky jsou:

  • výkon motoru,
  • kapacita baterie,
  • doba nabíjení,
  • nosnost.

Samozřejmě hodnotu dojezdu je nutné brát s ohledem na podmínky během jízdy. Akumulátoru se nejlépe daří při teplotách od 20 do 25 °C, rychleji se vybíjí při větším zatížení a také při sportovnějším stylu jízdy. Pokud vás zajímá, jak je to s maximální rychlostí, tak v tomto případě vstupuje do hry legislativa, a tak je většina koloběžek omezena na maximální povolenou rychlost 25 km/h. Doba nabíjení se odvíjí od kapacity akumulátoru. Samozřejmě čím výkonnější koloběžka, tím je čas dobíjení delší, ale prakticky žádný model není třeba mít v zásuvce déle než přes noc. Lepší modely jsou vybaveny displejem pro sledování aktuální rychlosti nebo stavu akumulátoru. Některé disponují sedátkem, což se hodí pro delší jízdy.

Pokud se skutečně rozhodnete pro nákup elektrické koloběžky do města, vyhněte se nejzákladnějším modelům, protože jejich pomalý rozjezd, malá plocha pro nohy a nulové odpružení vás přestane bavit po několika jízdách. Velmi brzy tak skončí zaprášené v koutě a zkuste si pak spočítat cenu na kilometr. Investice do koloběžky vyšší úrovně se vám vrátí velmi rychle, jelikož s ní bez problému najezdíte stovky kilometrů za jednu sezónu. Vynaložené peníze navíc můžete ušetřit například sníženou spotřebou pohonných hmot ve vašem automobilu nebo menšími náklady na jízdné hromadnou dopravou.

Ekologicky, zábavně a rychle

Zejména velká města jsou zatížena nadměrnou osobní dopravou, která způsobuje znečištění ovzduší i neustálé kolony. Elektrická koloběžka je tak ekologickým řešením, které oslovuje stále více lidí. Navíc jízda na takovém stroji může být zábavná a často se do práce nebo do školy dopravíte rychleji než konvenčními prostředky.

TZ

@RadekVyskovsky

Související příspěvky

Leave a Comment