Češi používají na chytré televizi nejčastěji Youtube a Netflix

smart tv aplikace

S nástupem digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T2 a mnohem dostupnější nabídky streamovacích služeb jako Netflix nebo Amazon Prime Video se v českých domácnostech výrazně zvýšil podíl tzv. chytrých televizí (Smart TV), který se za poslední čtyři roky ztrojnásobil. Televizi s připojením k internetu a s možností využívání různých aplikací má v současnosti více než třetina českých domácností a přibývá i předplatitelů streamovacích služeb jako jsou Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO nebo O2 TV. Zatímco ještě na jaře roku 2019 si nějakou placenou televizní službu na internetu předplácely asi 3 % Čechů, dnes je to již více než 10 %. Svůj podíl na tomto vývoji má jistě i pandemie, která přivedla Čechy zpět k televizním obrazovkám.

Majitelé Android TV jsou aktivnější

Při výběru chytré televize je možné volit mezi Smart TV s uzavřeným softwarem konkrétního výrobce a televizory a mnohem flexibilnější platformou Android TV, kterou používá například Philips TV nebo Sony. Jedná se o podobný operační systém, jaký má ve svém chytrém telefonu 75 % Čechů, a který umožňuje instalaci dalších aplikací dle vlastního výběru.

A právě aplikace využívají majitelé chytrých televizí s Android TV výrazně více než domácnosti s ostatními operačními systémy. Alespoň jednou měsíčně použije nějakou z aplikací ve své chytré televizi s Android TV více než 93 % domácností, zatímco v případě Smart TV s proprietárními platformami jde jen o necelých 78 % uživatelů. Jedním z důvodů může být i omezená nabídka aplikací v uzavřených systémech výrobců Smart TV a jejich pomalé (nebo často zcela chybějící) aktualizace. Android TV oproti tomu představuje neustále vyvíjenou a rozšiřovanou platformu, pro kterou existuje mnohem více aplikací s podporou velkého množství vývojářů, pracujících i na aplikacích pro chytré telefony s Androidem. Otevřenost softwarové platformy chytré televize je důležitá i při rozšiřování výbavy o další aplikace, jako je například připravovaná aplikace iVysílání pro přístup do archivu České televize.

Na Východě vede YouTube

Průzkum společnosti Philips TV & Sound ukazuje, které televizní aplikace jsou v Česku nejpopulárnější. S výrazným náskokem vedou aplikace YouTube a Netflix pro přístup ke streamovanému obsahu na internetu. Na třetí příčce se umístila streamovací služba Rakuten TV, následovaná aplikacemi služeb HBO GO, VOYO.cz a Amazon Prime Video. Větší nabídka aplikací pro systém Android TV se odráží například i v možnosti používat oblíbenou aplikaci Kodi, se kterou lze na chytré televizi přehrávat filmy a seriály z pevných disků připojených přímo k televizoru nebo z domácích síťových úložišť.

Ve srovnání s ostatními evropskými státy se ukazuje jasný rozdíl mezi zeměmi Východní a Západní Evropy. S výjimkou Rakouska dominuje v Západní Evropě používání aplikace streamovací služby Netflix, zatímco východoevropské domácnosti preferují sledování videí na YouTube a Netflix má v jejich chytrých televizích až druhou pozici.

Nejoblíbenější aplikace v ČR:

  • Youtube
  • Netflix
  • Rakuten TV
  • HBO Go
  • Voyo
  • Filmbox Live
  • Kodi
  • Spotify
  • SledovaniTV
  • Skylink Live TV CZ

TZ

@RadekVyskovsky

Související příspěvky

Leave a Comment