Letošní trendy v designu kuchyní

Mara 437

Ať máte kuchyň velkou nebo malou, může být nejen krásná a funkční, ale také sladěná. Zde je několik tipů odborníka, na co se při návrhu nové kuchyně zaměřit, abyste z ní měli skutečně dlouho radost.

Pusťte si domů přírodu
Architekti a designéři letos doporučují na kuchyňská dvířka volit přírodní barvy doplněné o přírodní dekory, například dub. Chybu ale neuděláte, ani když sáhnete po laku v neutrální barvě, například v bílé, šedé nebo antracitové.

Na kuchyňských dvířkách se ale vedle laku uplatňují i materiály, imitující tmavou keramiku nebo beton. Všechny  jsou nadčasové, takže se vám za pár let neokoukají. Kuchyni budou spolu s přírodními materiály slušet neutrální barvy. Pro oživení můžete vymalovat část stěn lehkými pastelovými tóny nebo použít tapetu s výrazným vzorem.

Pracovní desky by měly vázat s obklady
Pracovní desky tvoří spolu s obklady výrazný prvek kuchyně, a proto je potřeba je volit uvážlivě. Mezi nejčastěji používané materiály pracovních desek se stále řadí laminátové desky, které najdete v mnoha atraktivní dekorech se vzhledem dřeva, ale i už zmiňovaného betonu.

Klasické kuchyňské obkladačky jsou vytlačovány obklady z materiálu, který je použit i na pracovní desku. Případně skleněnými deskami ať už s dekorem, nebo bez něj. Obklady se už nemusejí omezovat jen na prostor mezi pracovní deskou a horními skříňkami, ale mohou pokrýt celou stěnu, aby se design kuchyňské stěny spojil v jednolitý celek.

Využijte celý prostor
Obytná plocha stále klesá tak, jak roste cena nemovitostí. Pravidlo tedy zní: využijte každý centimetr cenného prostoru. Proto jsou v kurzu vysoké kuchyňské skříně a nástavce až po strop. Takovéto kuchyňské sestavy působí velmi čistým a uceleným dojmem a schováte do nich spoustu kuchyňského nádobí, potřeb a doplňků. I rohové skříňky pomohou dokonale využít celou plochu kuchyně, a přitom zajistit bezproblémový přístup i k věcem, uloženým až vzadu, aniž byste si museli kleknout.

Pamatujte na světlo
Světlo dotváří celkový vzhled prostoru. Centrální světlo se nese v duchu nečekaných prvků, tvarů a kombinaci kovů. Můžete zvolit svítidlo s ornamentální strukturou, minimalistické svítidlo ve tvaru koule či válce nebo industriální osvětlení. A nemusí to být vždy jen solitér. Symetrie je totiž skvělá, pověste je ve dvojicích nebo ještě lépe v trojicích.

Nad pracovní deskou pak vedou mezi osvětlením LED panely a LED profilové světelné lišty. Mají vysokou svítivost a dlouhou životnost. Intenzitu LED osvětlení je navíc možné upravovat a případně i světla dálkově ovládat.

Třiďte odpad
V současné době si už nevystačíte s jedním odpadkovým košem, proto je dobré na třídění odpadu myslet už při zařizování nové kuchyně. Na výběr máte mnoho řešení – od závěsných košů na dvířka skříňky až po výsuvné sortery.

Dřez kuchyni dotvoří
Nabídka barev, materiálů i tvarů je prakticky nepřeberná. Největší důraz se klade na funkčnost. Ať už zvolíte dřez z granitu nebo nerezu, vždy volte takový, který dotvoří styl vaší kuchyně.

Odvětrání můžete i skrýt
Největším trendem letošního roku jsou plně integrované odsavače par, které vám zajistí dokonalé odvětrání. Ať se jedná o ty zabudované ve varné desce, nebo ty v pracovní desce. Pokud disponujete velkým prostorem a ostrůvkem v kuchyni, můžete vedle odsavače integrovaného ve varné desce zvolit i odsavač par hladce zabudovaný ve stropě. Všechny tři varianty dovedou vytvořit čistý, moderní vzhled.

Pokud máte varnou desku situovanou u stěny, je zlatou střední cestou použít komínový odsavač par nebo odsavač integrovaný do horní skříňky. Skryté odsavače zapadnou do každé kuchyně.

Související příspěvky

Leave a Comment