Soundbary pro lepší filmový zážitek

1920-JPG-BTVS_LivingRoom_243_RGB

Kvalitní obraz tvoří jen polovinu zážitku při sledování filmů. Skutečné vtažení do děje zajistí divákům až kombinace obrazu a působivého zvuku. Většina dnes prodávaných plochých televizorů skutečně kvalitní zvuk nenabízí. Uživatelé jsou zpravidla překvapeni, když mohou porovnat rozdíl mezi zvukovou kulisou jejich televizoru a kvalitního soundbaru – speciálního aktivního reproduktoru určeného k vylepšení filmového zvuku.

Originální audio stopa filmů je dnes založena na prostorovém zvuku. Ten počítá mimo jiné s reproduktorem umístěným ve středu před divákem označovaným často jako „centr“, jehož úkolem je hlavně zvýšit srozumitelnost dialogů. Mnoho filmů je však dostupných nikoli s prostorovým audio formátem, ale jen se stereo zvukem. I v tomto případě může soundbar umět dialogy zdůraznit.

Příkladem velmi kompaktního, výkonného soundbaru s touto vlastností, je TV Speaker (7 690 Kč). Jedná se o rozměrové malé zařízení s hutným zvukem a výraznými basy. Jeho dva krajní reproduktory jsou namířeny do stran a vytvářejí výrazný stereo efekt a střední měnič je nastaven tak, aby zdůraznil frekvence lidské řeči a zvýšil tak její srozumitelnost. Díky jeho vlastnostem a integrovanému rozhraní Bluetooth, ho lze snadno využít také k reprodukci hudby. V případě potřeby lze kabelem navíc připojit samostatný subwoofer.

Soundbar_700_1931_11Další, rozšířenou funkcí některých soundbarů vyšších řad, je schopnost vytvořit z jedné „krabice“ simulovaný prostorový zvuk, který dokáže pomocí technologií pracovat s dalšími reproduktory a odrazy od stěn. Výsledný efekt poskytuje často velmi vysoký výkon a výraznější prostor, než výše popsané systémy a k uším dokáže dopravit i efekty znějící posluchači jakoby zezadu. Mezi takové modely, určené i pro vysoce kvalitní poslech hudby, patří například Soundbar 700 (24 990 Kč).

Přesné nastavení prostorového zvuku, s ohledem na konkrétní dispozice místnosti, zajišťuje automatická kalibrace zvuku pomocí speciálního mikrofonu, umístěného na nejčastějším poslechovém místě. Přístroj lze doplnit o subwoofer i bezdrátové zadní reproduktory a je možné ho snadno kombinovat s dalšími reproduktory, ke komplexnímu bezdrátovému rozvodu hudby v celém domě.

Související příspěvky

Leave a Comment