Vybíráte novou digestoř? Máme pro vás pár tipů

AKR 8551 G BL (3)

Pokud vybíráte novou digestoř, máme pro vás pět užitečných tipů, na co se zaměřit a kam který typ odsavače patří.

1. Výkon

Železné pravidlo zní: odsavač by měl dokázat během hodiny vyměnit vzduch v kuchyni a přilehlém prostoru 5-10x. Rozhodující je tedy objem daného prostoru. Pokud máte kuchyni spojenou s obývacím pokojem, je potřeba vybírat mezi těmi nejvýkonnějšími – kapacita odsávání se udává v m3/hod. a najdete ji u technických parametrů každého výrobku.

2. Technologie dovedou víc, než jste si mysleli

Odsavač by měl ideálně běžet už v okamžiku, kdy začínáte vařit, ale ještě necítíte žádné pachy. A měl by běžet ještě i poté, co jste dovařili. Vše ale může fungovat naprosto automaticky. „Technologie 6. SMYSL s inteligentními senzory udrží ve vaší kuchyni i v přilehlých prostorech čistý vzduch nejen během vašeho kulinaření, ale i po něm a v situacích, kdy sice nevaříte, ale vzduch není svěží.

Senzory CookSense snímají situaci a intuitivně reagují na aktuální stav během vaření. Takže podle toho jestli smažíte, grilujete nebo například ohříváte velké množství vody, odsavače díky senzorům samy nastaví nejvhodnější úroveň odsávání. Senzory AirSense naproti tomu pomáhají udržet čerstvý vzduch v kuchyni a přilehlých prostorech po celý den – například tehdy, když se v prostoru kouří nebo po intenzivním smažení, nebo když se v prostoru dlouho nevětralo. Tuto funkci jde spustit i na dálku,“ vysvětluje Darina Papáčová, odbornice Whirlpool.

3. Osvětlení

Od odsavače ale čekáme vedle čistého vzduchu i něco jiného: stává se prvkem, který pomáhá v prostoru dotvořit atmosféru. Proto je příjemné, když dokáže poskytnout osvětlení měnící se podle činností i nálady. „Technologie LightSense a inteligentní LED světla poskytnou tolik světla a v takové barvě, kolik je potřeba podle probíhajících činností, denní doby nebo nálady,“ doplňuje Darina Papáčová.

Během vaření nejčastěji využijete intenzivní osvětlení s bílou barvou. Ale navečer se můžete proměnit v režiséra, který udělá z kuchyně divadelní jeviště plné intimní nebo dramatické atmosféry. Můžete také využít automatické noční osvětlení pro bezpečný pohyb v kuchyni.

4. Hlučnost

Výkonný odsavač často znamená hlavně hlučný odsavač, který obtěžuje při vaření a ruší při posezení s přáteli nebo během telefonického hovoru. Proto jsou některé odsavače osazeny bezkartáčovými motory, poháněnými permanentní magnety – chod je tak velmi tichý. Specialitou je funkce ZenMode, která se sama postará o ideální rovnováhu mezi výkonem a hlučností odsavače.

5. Kam se který hodí?

Vertikální odsavač par je dokonalým řešením pro všechny milovníky vaření, kteří rádi připravují náročnější recepty s delší dobou přípravy, a přitom mají rádi volný prostor nad varnou deskou. „Tyto odsavače se instalují na stěnu a hodí se prakticky do všech kuchyní, uspořádaných do jednoduché linie „I“, rohové ve tvaru písmene L nebo U,“ říká Darina Papáčová.

Integrovaný odsavač par zabudovaný do pracovní desky zajistí úplně volný prostor nad hlavou během vaření. Při použití vyklopíte kryt podle potřeby pod úhlem 45° nebo 90° a zvolíte stupeň a délku odsávání s automatickým vypnutím. Když se odsavač nepoužívá, zůstává sklopený a chráněný před nečistotami skleněným krytem. Hodí se prakticky do jakékoliv kuchyně včetně kuchyňského ostrůvku,“ radí Darina Papáčová.

Ostrůvkový odsavač par představuje oblíbenou verzi dekorativního odsavače s vysokým výkonem odsávání a hodí se k umístění nad kuchyňský ostrůvek. Můžete volit mezi celonerezovými modely nebo verzemi v kombinaci nerezi se sklem.

Zabudovaný odsavač par
Dokonale skrytý odsavač může být zabudovaný do horní skříňky nad varnou deskou v jednoduché kuchyni. Na trhu jsou také výsuvné odsavače, které se v průběhu činnosti vysunou nad pracovní desku a v době klidu jsou schované ve skříňce. Viditelná je pouze přední dekorativní lišta.

Související příspěvky

Leave a Comment