Recenze: Verbatim USB-C MULTIPORT HUB USB 3.1 GEN1

49142 USB-C™ MULTIPORT HUB USB 3.1 GEN 1

VerbatimPo našem dlouhodobém testování vám konečně můžeme sdělit verdikt AVERIA TECHLABu na tzv. víceportové USB-C rozbočovače, jednoduše řečeno „HUBy“.

USB rozbočovačů je na trhu celá řada a my jsme se v dlouhodobém testu zaměřili na tři modely od společnosti VERBATIM. Vybrali jsme tři modely, které nesou základní nejnižší požadavek, a tím je nutnost mít HDMI port.

Všechny modely nesou označení USB-C™ MULTIPORT HUB USB 3.1 GEN1.

Ale pojďme se na ně podívat postupně.

Nejdříve si něco málo řekněme o portu USB C, které mají všechny tři modely.

Pamětníci si možná vzpomenou na nástup první generace USB portů. Bylo to trochu jako zjevení, jeden port, který mohl nahradit hned několik specializovaných. A navíc s povětšinou fungující funkcí Plug & Play. Dnes je to samozřejmost, ale před lety tomu tak nebylo. Jenže vývoj nejde zastavit, a tak se i USB musel proměnit. V současnosti pomalu přebírá vládu nad světem technologií standard USB-C. Tomu se povedlo to, co žádnému z předchozích – prosazuje se napříč platformami.

Najdeme ho tedy nejen ve stolních počítačích, ale i noteboocích, a postupně tak vytlačuje Micro USB (USB-B), a to dokonce i z mobilních telefonů. A to hlavně proto, že lze jeho prostřednictvím nejen k zařízením připojovat periferie, ale také ho využít k nabíjení nebo přenosu obrazu, zvuku a také internetové konektivity. Také má ambici, že proprietární nabíječky po mobilních telefonech zmizí také z notebooků. Časem nám tak budou stačit jen dva tři porty USB-C a nic dalšího nebude potřeba. Vlastně, on bude stačit jenom jeden.

Monitor, síť i několik flashek

Trendem v současných noteboocích je především útlý design. Aby ušetřili trochu místo, výrobci obětují stále větší množství portů. Klasické Ethernet rozhraní už najdeme jen sporadicky, a kdeže by se někam vešlo třeba DVI? I HDMI je moc velké. Naštěstí nám ale nechali aspoň USB-C. Jenže jak připojit myš, monitor a ještě síťový kabel? Naštěstí to není až takový problém. USB-C zajistí přenos dat, výstup videa i vstup napájení. USB céčko nám nabízí přenosovou rychlost 10 Gb/s, což je dvojnásobek rychlosti USB 3.0, které má maximum na 5Gb/s, a také rychlejší nabíjení s označením POWER CHARGING.

Díky poměrně širokému pásmu si můžeme dovolit do jediného portu zapojit několik náročnějších zařízení. USB-C je nový standard rozhraní USB, který zajistí přenos dat, výstup videa i vstup napájení. Nabízí přenosovou rychlost 10 Gb/s ve srovnání s nynější rychlostí 5 Gb/s, kterou umožňuje rozhraní USB 3.0, a také rychlejší nabíjení. Využívají toho víceportové rozbočovače od Verbatimu. Prostřednictvím jediného konektoru může připojit napájení, monitor prostřednictvím HDMI a gigabitový Ethernet. K tomu pak další zařízení USB 3.0, plus oba sloty na SD nebo micro SD paměťovou kartu.

Rozbočovač je k dispozici ve třech verzích, v té nejvyšší jsou k dispozici dokonce 3 USB porty a čtečka paměťových karet. Koupit si ale můžete i verzi bez čtečky a jen se dvěma USB porty, nebo dokonce bez Ethernet konektoru. Ve všech případech ale zvládne HDMI konektor rozlišení až UHD, tedy plné 4K. Tady se na chvíli zastavme a upřesněme si tyto údaje.

U HDMI portu bych doplnil, že kromě 30Hz u 4K, zvládá 60Hz u Full HD. Spolehnout se můžete také na to, že podporuje formát QHD na širokoúhlých monitorech.

A teď si je postupně představíme:

První HUB USB-C™ MULTIPORT HUB USB 3.1 GEN1 / U3.0 / HDMI (kód 49140) má ve svém portfoliu čtyři porty a to 2x USB 3.0, 1x USB-C a HDMI.

Verbatim USB-C Multiport Hub

Druhý USB-C™ MULTIPORT HUB USB 3.1 GEN 1 / USB 3.0 x 2 / HDMI / RJ45) obsahuje to co předchozí hub, ale navíc má ještě port RJ45 pro připojení k internetu (kód 49141)

Verbatim USB-C Multiport Hub

Třetí 49142 USB-C™ MULTIPORT HUB USB 3.1 GEN 1 / USB 3.0×3 / HDMI / SDHC / MICROSDHC / RJ45) je ten, co se nám v redakci líbí nejvíce a má navíc ještě jeden USB 3.0 a čtečky paměťových karet SDHC a MICROSDHC. (kód 49142)

Verbatim USB-C Multiport Hub

Testovali jsme je opravdu urputně, tahali jsme je všude, kam jsme se s našimi NTB pohnuli a připojovali je také k našim redakčním displejům. Opravdovou výhodou je to, že jsou vyrobeny z matného hliníku v kombinaci s černým plastem a tak jsme se nemuseli bát i nějakého hrubšího zacházení, kde o nějaké škrábance nebyla nouze. Přežili všechny naše útrapy a hrůzy našeho testování. Nicméně produkt je to opravdu svojí konstrukcí jednoduchý, takže ho jenom připojíte a on prostě funguje. Plug & play v přímém přenosu.

Výhodou jsou také ceny těchto hubů, které se na trhu dnes pohybují mezi 949-1549 CZK. Po sečtení všech plusů a mínusů jsme jim v redakci udělili 4 hvězdy z 5.

Určitě se podívejte na naši videorecenzi, kde jsme je představili v akci:

Uvidíme, jak se tento typ produktů bude vyvíjet v budoucnosti, jelikož směřujeme pouze k jednomu standardu a tím by měl být USB-C.

Související příspěvky

Leave a Comment