Legendární špičkové audio produkty Alchemy

Elac Alchemy

Po převzetí značky Audio Alchemy v roce 2016 přichází nyní na trh špičkové produkty Elac Alchemy. Tato řada zahrnuje audio kontrolér DDP-2, koncový zesilovače DPA-2 a výkonný PHONO předzesilovače PPA-2. Novinky představí sám Peter Madnick, ikona audio průmyslu a zakladatel Audio Alchemy.

Všechny tři komponenty sdílí stejné šasi s překvapivě nízkou výškou, pouhých 5 cm. Černé hliníkové čelní panely mají uprostřed horizontální prolis, ve kterém jsou zapuštěny ovládací prvky. Tato linka je na pravé části přerušena okénky OLED displejů, které informují o aktuálním nastavení. V případě DDP-2 pak nalezneme úplně vpravo ještě regulátor hlasitosti. Audio obvody jsou navrženy jako plně symetrické, takže k propojení se nabízí jako ideální sada vstupů a výstupů XLR.

Audio kontrolér DDP-2 je přístrojem „3v1“. Obsahuje předzesilovač, DA převodník s volitelným upsamplingem až do rozlišení 384/32 s podporou PCM/DSD/MQA a funguje také jako klientská jednotka ekosystému Elac Discovery a ROON. Nechybí bezdrátová konektivita Bluetooth a AirPlay. Výstupní obvody tvoří unipolární tranzistory FET v zapojení DC servo eliminující stejnosměrné napětí. Analogové obvody zásobuje lineární zdroj s toroidním transformátorem, digitální obvody napájí vysoce efektivní spínaný zdroj. Analogová regulace hlasitosti obsahuje sestavu odporových děličů s digitálním řízením. Tento přístroj nabízí nebývale rozsáhlé nastavení pracovních parametrů, a to vše z pohodlí displeje telefonu nebo tabletu s využitím ovládací aplikace.

Výkonový zesilovač DPA-2 pracuje v režimu pulsně šířkové modulace ve třídě D. Při zátěži 4 Ω dodává ve dvoukanálovém provozu výkon 2x 325 W. Konfiguraci lze v budoucnu rozšířit druhým kusem. Po přepnutí do módu MONO nabízí opravdu štědrých 650 W. OLED displej informuje mimo jiné také o síle vybuzení zesilovače tradičními indikátory.

Phono předzesilovač PPA-2 potěší každého fanouška poslechu vinylových desek. Podporuje symetrické zapojení, ale umožňuje také mimořádně přesné nastavení, mimo jiné i zcela plynulou regulaci zátěžové impedance od 5 Ω až 999 Ω. Velmi přesné ekvalizace podle křivky RIAA je dosaženo kombinací přesných metalických odporů a polypropylenových kondenzátorů.

Všechny produkty řady Elac Alchemy se objeví i na našem trhu, a to již během června letošního roku. K dostání budou u vybraných prodejců distributora, společnosti BaSys. Doporučená koncová cena audio kontroléru „3v1“ DDP-2 bude 68 000 Kč, výkonový zesilovač DPA-2 bude stát 42 000 Kč a phono předzesilovač Elac Alchemy PPA-2 bude možné zakoupit za 26 000 Kč.

Související příspěvky

Leave a Comment