Vánoce trochu jinak

příroda

Trendem posledních let je minimalizace odpadu a zejména plastů. Postupně se nám to daří čím dál tím více. Mnoho z nás již třídí odpad, pídí se po složení potravin i po původu užitkových věcí. Snažíme se nehromadit zbytečnosti a více si užívat přírodních krás i života kolem. Když zmizí ty hromady zbytečností, najednou si uvědomíme, jak to vypadá v našem okolí a co by se dalo vylepšit.

Mě třeba poněkud pobuřuje, že snaha třídit odpad je často sabotována státem. Ne všude, ale na mnoha místech ano. Prostě i měsíc ty popelnice s tříděným odpadem nikdo nevyveze!!! Ještě ke všemu se dozvídáme z různých zdrojů, že se nestíhá tříděný odpad úplně zpracovávat, a to zejména ten plastový. Má to tedy celé smysl? Myslím, že má, ale je potřeba se do toho pustit pořádně. Tedy ideálně opravdu odpad nevytvářet.

Mnoho z nás to během roku zvládá, ale jakmile přijdou Vánoce, jako bychom na veškerou ekologii a ohledy k naší nádherné přírodě zapomněly. Najednou kupujeme dárky v podivných obalech, které mají ještě jeden obal a ten nám podají v igelitové tašce. Do toho spousta umělých stuh, výzdoby, cingrlátek a udělátek, aby posoužily právě jeden večer. Nehodlám moralizovat a meditovat nad smyslem Vánoc. Jen mne tak napadlo, že by bylo pěkné, kdyby si každý užil sváteční pohodu tak, jak se mu líbí a byl u toho i trochu ohleduplný ke svému okolí. Uvedu tedy pár možností, jak si Vánoce udělat ekologičtější a při tom neustupovat z toho, co máme rádi. Jste pro? 😊

1. Plánování

Mně moc pomáhá, trochu si vše dopředu rozmyslet. Komu chci vůbec koupit něco milého, co asi tak budeme během svátků konzumovat, kde a jak to koupit. Ušetřím čas a zbytečný odpad i z potravin, vznikající při neorganizovaném nakupování ve spěchu.

2. Co skutečně potřebujeme?

Jistě je milé, dostat roztomilou maličkost, která potěší. Co ale pak s ní? A když jich dostanete 10, 20, 30, …? Ani se neptám, co s nimi nakonec uděláte. Můžeme zkusit využít vánočního zastavení a trochu si promyslet kolik, čeho a komu dáváme. Třeba zjistíme, že jeden užitečný dárek, který udělá radost, úplně stačí

3. Plátěné tašky a pytlíky

Co takhle pořídit si jednu či dvě větší plátěné tašky, které můžete použít kdykoli a kdekoli? Na trhu je mnoho různých velikostí a barev či nenápadných přírodních variant, tak si vyberte tu svou. Hodí se vám po celý rok a jsou super skladné.

4. Vánoční trhy

Využijte možností, které nabízejí ekologické firmy a kupte si eko hrnek, lahev na vodu, brčko nebo cokoli, co pomůže snížit jednorázové kelímky z dobrot na Vánočních trzích či ochutnávkách v supermarketech. Navíc tam možná naleznete milé a užitečné dárky, které udělají vašim blízkým radost. No, a to přeci chceme 😊

5. Balení dárků, vánoční dekorace

Myslím, že přírodní ozdoby, plátěné ubrousky, ekologické provázky na balení dárků v jednoduchém a recyklovatelném papíře udělají více pohody než většina toho, co běžně vidíme třeba v supermarketu. Navíc, pak nemáte doma ty hory papíru a různých obalů. Odpadají tak starosti, co s tím papírem pak udělat, když jsou popelnice plné.

Ještě je toho spousta, co vše by se dalo dělat. Snad i v těchto pár bodech naleznete inspiraci na pár „eko“ maličkostí.

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment