iPadové rameno

iPad Google

A už je to tady! Vedle tenisového lokte a fotbalového kolena máme již potvrzený výskyt iPadového ramene. (iPad shoulder). Upřímně, věřím tomu, protože sama iPad hodně používám, když píši články v terénu, a musím si dávat pozor, jak u toho sedím a kde tablet mám. Stávalo se mi, že jsem si tablet položila na klín v domnění, že jen rychle něco napíši a jdu. Nakonec z toho bylo třeba 20 minut a z psaní mne vytrhla pálivá bolest za krkem vystřelující do ramena. Nyní, díky studii primářky z pražské Infinty Clinic MuDr. Michaly Tomanové mám potvrzeno, že to není zvláštností mého těla, ale špatnou prevencí.

Na správnou prevenci je třeba dbát mimo iPadů a Tabletů i u používání elektronických čteček a velkých smartphonů.

Jak elektronická zařízení správně používat?

V první řadě netrávit u zařízení příliš mnoho času 😊 Pořiďte si pohodlnou židli s vhodným opěradlem na celá záda, tam se příjemně usaďte a teprve pak pište, čtěte, hrajte cokoli vás napadne. Kdo jste jako já, tedy neumíte či nechcete způsobně sedět u stolu, klidně si sedněte na pohovku do jakéhokoli pohodlného sedu. Zařízení si pak dejte na stůl tak, aby vaše končetiny i svaly trupu byly volné a pracovali jste jen rukama. Nenatahujeme pak tolik krční páteř (předsouvání brady vpřed). Zařízení si můžete dát i na klín, ale vždy se u toho opřete a podložte si iPad polštářem nebo něčím podobným. A hlavně, dělejte si přestávky, projděte se a protáhněte, je to vážně ta nejlepší prevence a nic nás nestojí.

Když se nacházíte například v hromadné dopravě nebo stojíte ve frontě, opřete si lokty o trup, abyste nenamáhali ramena a zařízení bylo výš. V jiných situacích doporučuji využít stojánky na tablet i smartphone a zařízení v rukách nedržet. V článku „Bionické nohy“ je chytrý nápad, jak trávit dlouhé fronty zdravě a hravě.

Na co si dát pozor?

Na přílišný předklon při používání chytrých telefonů a Tabletů, předsunutí brady a krční páteře, zbytečné napětí v rukách, strnulá poloha při psaní a málo pohybu. A prosím vás, když jdete po ulici, zkuste zároveň nekoukat do mobilu či jiných chytrých elektronických věciček. Zbytečně se zvyšuje doba strávená ve shrbené poloze a věnujete málo pozornosti svému okolí. Muži mohou přijít o pohled na krásné (živé ne virtuální) ženy a ženy zase o tu nejlepší kabelku na světe jen proto, že koukaly do mobilu. Zkuste se občas během shonu všedního dne rozhlédnout kolem sebe. Skutečný život je teď a tady ne v elektronických krabičkách virtuálního světa.

Katka Volková

Související příspěvky

One Thought to “iPadové rameno”

  1. […] tohoto článku volně navazuje na článek „iPadové rameno“, který se zabýval používáním chytré elektroniky a jednoduchou prevencí, jak předcházet […]

Leave a Comment