Žvýkat bez aspartamu?

Aspartam

Patříte také k těm, kteří sáhnou bezmyšlenkovitě po své oblíbené značce žvýkaček a nezabýváte se složením? Možná stačí hledat vždy jen jedno slovo – aspartam. Jeho sladkému kouzlu podléháme každý den v mnoha podobách. Proč ho tedy nevynechat alespoň ve žvýkačkách? Někde se začít musí. Myslím, že je opravdu málo lidí, kteří by v dnešní době nezaznamenali, že nám tato látka poměrně škodí. Jen pro shrnutí:

Aspartam E 951

  • aspartam je v potravinářském průmyslu aditivum, tedy tzv. éčko
  • je to náhradní sladidlo a je asi 200x sladší než sacharóza
  • najdeme ho ve žvýkačkách a spoustě potravin a dokonce i v zubních pastách, protože neškodí zubům.
  • je vhodný pro diabetiky, proto se přidává do dia výrobků a produktů se sníženým obsahem cukru, např. light nápojů i jogurtů
  • ve vyšších koncentracích způsobuje: únavu, bolesti hlavy, problémy se žaludkem, sníženou vnímavost, otupělost, výkyvy nálad a mnoho jiných neduhů

Oficiální instituce zabývající se výzkumem této látky jsou velmi zdrženlivé v potvrzení skutečnosti, že aspartam našemu organismu skutečně vážně škodí. Je ovšem zařazen mezi látky nevhodné pro děti a těhotné ženy. Nebylo by to však poprvé, kdy oficiální zdroje zatím nepotvrdily výraznou nebezpečnost látky, ale přesto se o tom ví a na skutečnosti to nic nemění. Je to tedy na nás, jak se zachováme a jak si s tím poradíme.

Co třeba žvýkačky, potřebujete je nutně pro život? Já ANO. Je to jeden z rozmarů moderní společnosti, který si ráda užívám. Sice mne na pustém ostrově od hladu neuchrání, ale v běžném životě jsou mi oporou. Chutnají mi, pomáhají lépe se soustředit a uklidňují mne. Nechci se jich vzdát, ale zároveň nehodlám mé tělo saturovat aspartamem více, než je bezpodmínečně nutné. Pokud totiž nejste vegan (i ti to mají občas složité) nebo si nedáváte přísně pozor na složení potravin, nemáte moc šanci se aspartamu zcela vyhnout. Je to smutné, ale je to tak.

Řešení je snadné a dostupné. Existuje pár firem, které vyrábí žvýkačky bez aspartamu a zbytečných aditiv. K produktům se dá dostat poměrně snadno. Jsou dostupné v obchodech zaměřených na zdravé potraviny a čas od času i v běžné distribuční síti supermarketů. Když se chce, tak to prostě jde.

Nutno dodat, že dříve byla chuť takových žvýkaček méně intenzivní. Mám pocit, že v dnešní době už prakticky nepoznáte rozdíl. Jen vaše tělo vám za pár let poděkuje, že jste se vyhnuli zbytečným sladidlům. Snad jen jedna drobnost nám může trochu pokazit idylický obrázek žvýkaček bez aspartamu. Bývají o něco dražší, než masově dostupné a marketingově „profláklé“ značky. Já jsem se rozhodla udělat tento malý kompromis v ceně, abych nedělala kompromis se zdravím. A co vy, umíte dělat kompromisy v maličkostech?

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment