Zvuk bubnu prospívá našemu zdraví

bubny

Bubnování provází člověka od dávných dob. Bubny byly často užívány rituálně a v některých kmenech jsou dodnes považovány za bohy, protože se vyrábějí z živého materiálu, tedy ze dřeva. Propojují člověka se zemí a udržují skupinu pohromadě ve vzájemném naladění. Zajímavostí je, že se bubnování nezávisle vyvinulo na všech kontinentech v rozdílných kulturách i podmínkách.

Moje osobní zkušenost s terapií léčivým bubnováním byla nezapomenutelná. Trochu jsem nevěděla, co od toho čekat, ale výsledek stál za to. Je zajímavé sledovat pravidelný rytmus bubnování a nechat se unášet do hlubin vlastní duše a možná ještě dál. Když se pak z té cesty vrátíte zpět, jste plní energie a nadšení. Čím nás tento nástroj tak fascinuje a jak nám prospívá?

Bubnování je součástí muzikoterapie, která využívá harmonizačních a léčebných účinků hudby na lidský organismus. Pravidelný, rytmický a cíleně volený zvuk bubnu dokáže působit až na buněčné úrovni a nalézá si tak přirozeně cestu do hlubin nitra člověka. U mne to tedy zafungovalo. Jen si vzpomeňte, jakou má úlohu bubeník v kapele? Udává rytmus a dynamiku všem muzikantům. Podobně zvuk bubnu funguje i v našem těle. Prostřednictvím bubnování se tak můžete lépe propojit se skupinou a využít této síly. Těžko popsat takový zážitek, každý má svou vlastní zkušenost, ale sílu skupiny zavnímá úplně každý. Prožitek této zkušenosti je asi u každého trochu jiný, ale v jednou jsme se shodli, byla to síla!

Léčivé bubnování je možné zažít i při individuální terapii a zpracovat mnoho témat a záležitostí vašeho života. Přirozeně se zde prolíná práce s naším nevědomím, podvědomím a vlastně uvědoměním si, co chceme v životě mít a jak se chceme cítit. Zvuk bubnu je zde takovým katalyzátorem, který nám pomáhá během celé procedury. Tato zkušenost mne teprve čeká a jsem velmi zvědavá, jaký bude prožitek tentokrát.

Podstatou celé věci je rytmus a osobnost, která buben drží. Ta musí přesně vědět, co a proč dělá a neustále udržovat kontakt se skupinou či jednotlivcem. Rytmický zvuk bubnu člověka přivede do zrelaxovaného stavu a pak hlouběji a hlouběji. Šamani s bubnem dokáží cestovat i do jiných světů, což je při běžné terapii výjimečné. Zde se pracuje s naším vnitřním vnímáním a možností odstranění zlozvyků, vzorců i traumat na úrovni podvědomí i naší duše. Monotónní zvuk zároveň harmonizuje obě hemisféry a terapeut tak léčivými tóny doslova ladí organismus do rovnováhy a harmonie.

Na této léčivé cestě se šamanským bubnem je stejně důležité mít spolehlivého terapeuta/šamana, který vás procesem bezpečně provede, a hlavně vás z vašich cest zase přivede zpět do běžné reality. Zde pak veškeré léčivé účinky a nově nabyté poznatky snáze ukotvíte a zapracujete do svého života.

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment