Chytrý alarm

LAMAX Shield

Bezdrátový domácí bezpečnostní systém je určen pro každodenní použití, který respektuje zvyky obyvatel domácnosti, pro které je prioritně určen, a jejich potřeby. Doplňkové příslušenství pak dokáže vytvořit z domova základ chytré domácnosti.

Bezpečnostní systém LAMAX Shield – v souladu s moderními trendy – lze ovládat pomocí aplikace pro chytré telefony. Aplikace přehledně ukáže aktuální stav, je možné nastavit různá upozornění, vypnout či zapnout alarm nebo ovládat IP kameru a domácí spotřebiče připojené přes Wi-Fi chytrou zásuvku.

(Zde jen vsuvka redakce: je dobré mít zálohovaný router Wi-Fi, protože pokud by zloděj zaútočil na váš dům tím, že na většinou venku umístěné rozvodnici odpojí napájení, systémy, vyměňující si informace via Wi-Fi přestanou fungovat.)

Základními stavebními kameny domácího bezpečnostního systému jsou pohybová a magnetická čidla. Nicméně ne jedinými. Shield nabízí i mnoho dalšího doplňkového příslušenství jako jsou infra senzory, detektory vjezdových vrat nebo detektory pohybu na solární pohon. Ty dokážou obyvatele upozornit na vetřelce, který se pohybuje na pozemku nebo se snaží o vniknutí do domu, případně do něj již vnikl. Detektory kouře, unikajícího plynu nebo tekoucí vody zase zabrání hrozící katastrofě.

Snadní instalace

Bezpečnostní systém LAMAX ShieldVelkou výhodou LAMAX Shield je bezdrátová instalace, které zamezí nutnosti sekat omítky a umisťovat rozvod vodičů vzájemně propojujících jednotlivá zařízení mezi sebou. Veškeré příslušenství je k systému připojeno pomocí bezdrátového signálu, instalace je tady možná i na nepřístupná místa. Výhodou takového řešení pak je rychlost instalace a uvedení do provozu. Bezpečnostní systém LAMAX Shield lze tedy nainstalovat bez pomoci profesionálů. Stačí jen správně promyslet a vybrat umístění. Třeba tak, aby kamera sledovala místnosti, a přitom nebyla na první pohled vidět.

Zajímavé na tomto kompletu je to, že nemusíte být otrokem mobilních aplikací nebo řízení systému přes webové rozhraní. Pokud tedy obsluze vyhovuje způsob ovládání kompletu pomocí SMS, má možnost využít i tuto variantu obsluhy.

Zónová ochrana

Výtečná je i možnost zónové ochrany, kdy můžete spojovat do tak zvaných zón určité místnosti a chodby. Tak můžete například odblokovat ochranu kuchyně, chodby k toaletě a vstupní chodbu tehdy, pokud ve vaší nepřítomnosti přijde například opravář kuchyňských přístrojů nebo instalatér. Přitom ale zůstává chráněna oblast obývacího pokoje a ložnice i dětských pokojů. Tedy místa, kam opravář nemá chodit. Stejně tak zůstanou aktivní třeba i detektory kouře nebo ochrana garáže. Výhodou – oproti některým jiným systémům – je možnost jednotlivé zóny pojmenovat. Při obsluze tak máte vyšší jistotu, že pracujete v oblasti, kterou potřebujete ovlivnit a nemůže se stát, že byste například odblokovali jinou zónu, než jste původně chtěli.

Především pro děti je pak výtečná možnost oboustranné volání z centrální jednotky směrem ven. V případě nějakého problému může dítě aktivovat volání jediným tlačítkem a počkat na vaši odpověď, aniž by muselo třeba na mobilu hledat váš telefon. V případě nouze skvělé řešení. Stejně jako hlasový záznamník, který uchová hlasové vzkazy, příchozí SMS nebo aplikací zadané vzkazy. Ty si pak první, kdo aktivuje tlačítko přehrání, může poslechnout.

Co se týče výbavy, pak výrobce nešetřil počtem připojených ovládacích a aktivačních prvků. K celému systému můžete zavést 50 senzorů, deset klíčenek a až celkem padesát různých čidel. To je na domácnost tak akorát. Stejně tak je možné přikoupit SOS tlačítko, které využijí děti nebo senioři. Jeho aktivací (stiskem) pak můžete přivolat pomoc pro případ vniknutí neoprávněné osoby do objektu nebo přivolat pomoc při nenadále zdravotní indispozici.

A kódování?

Zapomeňte na dlouhé řady čísel, která si musíte pamatovat. I když je kódování možné i tímto způsobem, pro děti je třeba lepší přiložit čip, a tak při odchodu z domu aktivovat zabezpečovací systém. Podobně je tomu i s chytrými klíčenkami, které mohou mít vícero funkcí.

LamaxVšechna zařízení jsou napájena z baterií i ze sítě. V případě, že zloděj vyřadí na rozvodnici, umístěné typicky před domem na plotě přívod elektrické energie, vše funguje i nadále. Pokud by ale došlo k vyřazení libovolného z čidel – a zloděj by třeba z něj vyjmul baterii nebo jej zničil – pak vám přijde varovná SMS, upozorňující na tento stav. Pozor ale, některé prvky jsou propojeny přes Wi-Fi a platí tedy poznámka, vyřčená na začátku. Jakmile je odpojeno napájení, přestane fungovat Wi-Fi router a může dojít k utlumení přenosu například mezi dohledovou kamerou a uživatelem. Proto je víc než potřebné zajistit náhradním napájením i router a skrýt ho před očima útočníka, aby jen nemohl vyřadit z provozu.

Periodické platby a instalace kompletu

Neplatíte nic navíc, jen operátorovi za službu odesílání a příjmu SMS, kterými systém s vámi komunikuje. Tady si ale uvědomte jednu nevýhodu – žádný operátor negarantuje prioritní dodání SMS ihned po jejím odeslání!

Poslední věcí je instalační sada, kterou získáte při koupi základní sady LAMAX Shield. Ta obsahuje všechny potřebné maličkosti související s instalací prvků systému v bytě. A protože jsme napsali o tom, že instalaci zvádne sám i nezkušený uživatel, musíme to zopakovat. To proto, že výrobce, společnost LAMAX má na svém webu dostatečný počet návodných videí, která slouží ke snazší instalaci jednotlivých prvků systému.

Související příspěvky

One Thought to “Chytrý alarm”

Leave a Comment