Bezdrátová nabíjecí stanice Belkin Qi

belkin Qi

Americká společnost Belkin patří stále mezi přední lídry na trhu v oblasti příslušenství k veškeré elektronice. A tak se nelze ani divit, že do své bohaté nabídky přidala unikátní bezdrátovou nabíječku využívající pro rychlé nabíjení technologii Qi. Kromě výkonu vás pak tato nabíječka jistě osloví i svým neotřelým designem, kdy se zcela jistě stane ozdobou vašeho stolu.

Tato bezdrátová stanice podporuje rychlé nabíjení díky podpoře technologie dobíjení Qi. Díky tomu tak svůj smartphone máte nabitý neuvěřitelně rychle a je vám opět k dispozici.

Než se dostaneme ke krátkému testu, podívejme se společně na to, co to vlastně technologie rychlého bezdrátového nabíjení Qi vlastně je. Qi je standard pro bezdrátové nabíjení pomocí elektrické indukce. Qi se skládá z napájecí podložky a z kompatibilního zařízení u kterého je možné indukčně přenášet elektrickou energii. Jedná se o velmi chytré řešení nabíjení chytrých zařízení. Po nabití přístroje pak technologie Qi sama pozná, že je přístroj již nabitý a sníží tak svůj výkon na minimum, aby ušetřil elektrickou energii a elektronika se postará o to, aby akumulátor v nositelném zařízení nebyl přebíjen.

Bohužel, technologií Qi je vybaveno jen několik zařízení na trhu. V současné době to jsou: telefony Samsung Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S8+ a telefony Apple iPhone 8, iPhone 8 plus, iPhone X.

Podložka pro nabíjení má originální tvar s protiskluzovým povrchem, který zabrání případnému sklouznutí a následnému pádu vašeho zařízení při náhodném dotyku na zem a v případě potřeby umožní i nabíjení více zařízení najednou. Jde o velmi elegantní, a přitom velmi praktické řešení.

Testování tohoto zařízení se tedy omezilo jen na pár kroků, protože používání této nabíjecí podložky je velice jednoduché. Pro nabíjení Qi kompatibilního přístroje stačí položit přístroj na základnu a nabíjení pak již probíhá zcela automaticky. Před tím však musíte připojit k podložce kablík vedoucí od napájecího zdroje, který zasunete do zásuvky. V případě, že si nabíjecí Qi podložku budete chtít vzít s sebou na cesty, pak ji jednoduše odpojíte od zdroje, který jste před tím vysunuli ze zásuvky. Oboje si vezmete s sebou a na místě, kde budete pobývat si zase nabíjecí podložku připojíte a můžete ji používat.

Měli jsme možnost vyzkoušet toto zařízení krátce jen s telefonem Samsung Galaxy S7 a vše fungovalo tak, jak má, sloupek indikátoru nabití baterie utěšeně rychle rostl, takže máme jistotou, že zařízení za necelých sedm stovek (dá se sehnat od cca šesti set korun až po tisíc korun a něco po internetu) plní svou úlohu velmi dobře. Bohužel – vybaveni pro Qi nekompatibilním telefonem – jsme nemohli provést více dlouhodobých testů a změřit, za jak dlouho Qi podložka od Belkinu telefon nabije.

Prošli jsme tedy alespoň fóra několika internetových obchodů – našich i zahraničních – a pak i stránku samotného Belkinu, abychom se pozastavili nad jednou nemilou skutečností. V mnoha případech si lidé stěžují, že jim podložka nefunguje s telefonem Apple iPhone X. Zdá se ale, že to je spíš otázka firmwaru tohoto telefonu, protože jiní uživatelé jiných telefonů Apple hodnotí funkčnost jako velmi dobrou, podobně i u telefonů Samsung. Doporučujeme tedy v případě, že jste majiteli telefonu Apple iPhone X, abyste si přímo na prodejně vyzkoušeli, zda váš telefon spolupracuje s nabíjecí podložkou. Tím se vyhnete zbytečné nervozitě a bude vám hned jasné, na čem jste.

Shrňme si to na závěr. Designová a originální bezdrátová nabíjecí stanice s podporou rychlého nabíjení technologií Qi Belkin má originální tvar s protiskluzovým povrchem, který může zabránit případnému nechtěnému pádu vašeho zařízení. Nabíječka má kompaktní rozměry vhodné pro snadné přenášení a vejde se snadno do kapsy. V balení kromě nabíječky najdete microUSB kabel.

Milan Loucký

Související příspěvky

Leave a Comment