Zvuk všude kolem sebe

Lamax Beat

Tak bychom mohli jednoduše popsat nový bezdrátových Bluetooth reproduktor značky Lamax, který nese označení Lamax Beat Sounder SO-1. Kromě toho, že rozprostře zvuk kolem sebe, tedy v úhlu 360°, ho charakterizují posílené basy a maximální výkon až 24 W.

Tento zajímavý reproduktor od české společnosti Lamax opět přichází s kupou nápadů, ale přitom nezapomíná na to hlavní: dobře předat zvuk do okolí. Pokud se ptáte na největší vychytávky, pak první z nich je ta, že můžete měnit vzhled reproduktoru do několika barev. Stačí vyměnit pouzdro za jiné s jinou barvou. Druhou je pak styl ovládání, když většinu funkcí včetně hands-free ovládáte pomocí dotykových tlačítek, hlasitost ale nastavujete otáčením kolečka na vrchu jedné strany reproduktorku – je to zvláštní, ale velmi snadné a logické, přitom naprosto přesné. Pokud zopakujeme možnosti, které Lamax už vnuknul předchozím verzím reproduktorků, které dodává na trh, pak i zde máme možnost párovat zařízení se zdrojem zvuku pomocí NFC – pouhým přiložením reproduktorku na telefon se všechna nastavení včetně následného zapnutí Bluetooth provedou sama bez nutnosti cokoli honit na displeji mobilu.

Co nás velmi překvapilo, je to, že reproduktor je skutečně odolný proti ostřiku dle specifikace IPx4, protože mu nevadil při testování ani déšť ani pořádný slejvák. Výrobce ale v návodu upozorňuje na to, že ho ale nelze máčet v kapalině – není totiž odolný proti ponoření do vody, ostřik mu ale nevadí. Líbilo se nám i podání hudby, ta zní velmi přirozeně, díky provedení typu válec zní do všech směrů stejně dobře a nechybí jí řádně omaštěné basy. To ale v režimu, kdy je aktivován režim S-Bass, pokud ho vypneme, hudba má velmi vyrovnaný průběh, ovšem vytratí se „dunivost“ basové linky.

Další překvapení skýtá výkon, který výrobce uvádí na 24 W jako maximální, 16 W pak jako RMS. A protože v označování výkonu je nepořádek obecně, řekněme tedy, že 16 W výkonu by mohl být výkon bez zkreslení při přehrávání hudby, které by ji mohlo rušit. A na tak malý reproduktor je to poměrně dost velký výkon, který je schopno zpracovat a předat do okolí. Zvuk je dostatečně silný, přesný a velmi dobře podaný.

Lamax BeatJistě vás bude zajímat, jak dlouho to s vámi reproduktor vydrží. Pokud je připojen k adaptéru, pak klidně celou noc, jinak na jedno nabití 4000mAh baterie dokáže hrát – dle údajů výrobce – tři až čtyři hodiny. Abychom to přeměnili v nějaké exaktní hodnoty, měřili jsme dobu provozu – ovšem při nízké hlasitosti, protože pokud jsme vytočili regulátor hlasitosti „na plné kule“, po chvíli jsme hlasitost zase snížili, to proto, že výkon tak malého prcka (78 x 75 x 190 mm, 560 g) nám za chvíli rval uši. Tedy, abychom nebyli špatně pochopeni, zvuk byl dobrý, ale tak vysoká hlasitost v podmínkách, kde jsme měřili, nebyla pro naše ušní bubínky a pro kolegy v sousedních kancelářích příliš akceptovatelná. Tím jim děkujeme, že jim trvalo 20 minut, než zabušili na naše dveře se žádostí o snížení hlasitosti produkce nebo změny žánru…

Námi naměřená doba hraní s dvacetiminutovým úvodním vytočením na plnou hlasitost a následným přehráváním v „rozumných mezích“ jsme došli měřením k době provozu 3 hodiny a 37 minut. Pak jsme hudební válec nechali znovu naládovat energií (to trvalo asi 4 hodiny a 25 minut), abychom poté s „laskavou“ hlasitostí přehrávali muziku po dobu dalších 4 hodin a 12 minut. Je tedy zřejmé to, že Lamax údaje, které uvádí v tabulkách, nepřehání, právě naopak.

Lamax BeatA tak zbývá hodnocení. Kromě Bluetooth bezdrátového připojení můžete připojit reproduktor Lamax i pomocí 3,5mm jacku kabelem ke zdroji zvuku. Doba přehrávání mezi třemi a čtyřmi hodinami je dostačující na party, pokud ale počítáte s delším, vezměte si s sebou raději adaptér nebo powerbanku s kapacitou aspoň 10 000 mAh. Když jsme zmiňovali hned zkraje, že tento hudební milý váleček umí i hands-free, jen připomeneme, že v něm je za tím účelem vestavěný mikrofon a že hovor ze vzdálenosti cca dvou metrů slyšel volající bezproblémově – a i my jeho. Pokud je zařízení připojeno přes Bluetooth, tedy bezdrátově, pak počítejte s tím, že maximální vzdálenost, na kterou se zařízení bezproblémově spojí a spojení udrží, je do deseti metrů – a samozřejmě záleží na okolním prostředí, venku je to víc, v domácnostech to může být méně.

Lamax Souder SO-1 je zařízení, o kterém můžeme zcela bez obav říci, že se výrobci povedlo, a že stojí za to přemýšlet o jeho koupi. Jeho cena necelých 2500 Kč se nám, vzhledem k jeho možnostem, výkonu a výdrži, zdá přiměřená. A ještě na úplný závěr bychom mohli konstatovat, že celý hudební soudek je velmi elegantní, skoro by se mohlo napsat, že je v jistém smyslu sexy.

Milan Loucký

Videorecenze

Související příspěvky

Leave a Comment