Více než 80 % Čechů pravidelně ztrácí osobní věci

průzkum ztrácení věcí

Každá ztráta je nepříjemná, a ke všemu může vyjít i draho. Během roku ztratí víc než polovina Čechů v průměru do dvou věcí, dalších 20 % pozbude každoročně až 10 předmětů. Přes 60 % ztraceného se pohybuje v řádu stovek až tisíců korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Samsung na vzorku 1100 lidí starších 15 let.

O jaké předměty Češi nejčastěji přicházejí?

Nejčastěji Češi ztrácejí části oděvu, jako jsou šály, rukavice, čepice, nebo dokonce bundy (58,2 %). Na druhém místě se umístily deštník (26,7 %) a klíče (26 %) následované telefonem (11,9 %) a peněženkou (9,5 %). Češi často ztrácejí také brýle nebo sluchátka, ale třeba i důležité dokumenty.

Finanční škoda i v řádu desetitisíců

Ročně přijde téměř polovina Čechů (48,1 %) v důsledku ztráty různých předmětů o stovky korun. Škoda se ale může vyšplhat až na desítky tisíc (15,4 % Čechů), pokud se jedná o drahé brýle nebo i mobilní telefon. Nejčastějším místem, kde lidé nemůžou své věci najít, jsou domov nebo pak venkovní blíže nespecifikované prostředí následované prostředky hromadné dopravy. Průzkum neukázal zásadní rozdíly mezi pohlavími, ženy a muži jsou na tom tedy stejně.

Kontaktní čočky, vysvědčení i dítě

Na otázku Co nejneobvyklejšího jste kdy ztratili odpovídali Češi opravdu různorodě. V oblasti šperků a cenností je často ztráceným předmětem snubní prsten, ale mizí taky náušnice nebo hodinky. Pokud jde o jiné cennosti, lidé ztrácejí také hodnotné mince nebo rovnou samotné peníze. Objevovaly se také časté odpovědi v oblasti dokumentů – klasická je ztráta občanského či řidičského průkazu, ale také vysvědčení, ztratilo se i povolení k pálení slivovice. Při cestování pak Češi ztrácejí zavazadla, ale i rodinné příslušníky, ať už je to dítě nebo manželka.

TZ

@RadekVyskovsky

Související příspěvky

One Thought to “Více než 80 % Čechů pravidelně ztrácí osobní věci”

Leave a Comment