Telefon, který hned tak něco nerozhodí

iGET BLACKVIEW GBV9500 Black
iGET

RECENZE: Telefon iGET Blackview GBV9500 Black patří mezi ty, které nazýváme obojživelníky mezi telefony. Odolává vodě a prachu díky krytí IP68 a IP69K, má také vojenskou certifikaci MIL-STD-810G.

Jeho 5,7″ FHD displej s rozlišením 1080×2160 pixelů chrání odolné sklo Gorilla Glass 3 proti rozbití při pádu a zároveň nás překvapil vysokým výkonem. O ten se stará osmijádrový procesor spolu se 4 GB RAM a 64 GB ROM. Kvalitní fotky získáte zadním duálním (16 + 0,3 MPx) i předním fotoaparátem (13 MPx). Kromě toho je vybaven NFC technologií, bezdrátovým nabíjením či gyroskopem a kompasem. Co je však „mega“, je kapacita baterie, které má hned 10 000 mAh! V balení dodávané sestavy ale najdete i sluchátka, nabíječku s USB-C kabelem, OTG redukci a také ochrannou fólii na displej. Není toho málo, aby si tento odolný a výkonný přístroj nezasloužil vaši pozornost.

Perfektní výkon v odolném těle

Telefon iGET Blackview GBV9500 Black je robustní odolný telefon, který se nebojí vody, prachu, ani vysokých teplot. Mimo to je vybaven 10 000 mAh silnou baterií, která spolu s osmijádrovým procesorem, 4 GB RAM / 64 GB ROM a nejnovějším Androidem 8.1 Oreo zajišťuje naprosto luxusní fungování a plynulý chod. Jeho pomyslnou třešinkou na dortu je pak možnost bezdrátového nabíjení.

V době, kdy jsou na trhu sledovány především prémiové telefony za mnoho desítek tisíc korun, lze ale nalézt alternativy speciálních přístrojů, které mohou především svou odolností posloužit v terénu, nejen třeba ve stavebnictví, ale mohou věrně sloužit třeba milovníkům adrenalinových sportů. Není to žádná placka, její tloušťka je hned 18,7 mm, ale ruku na srdce, který z luxusních mobilních telefonů obsahuje mega-baterii s kapacitou 10 tisíc mAh, která postačí na uživení přístroje po dobu až 72 hodin (tří dnů)! A to nejde jen o pohotovostní režim, ale o běžný provoz. Není to tedy žádné tintítko, o čemž svědčí i jeho hmotnost, která činí 360 gramů, to je zhruba dvojnásobek toho, kolik váží telefony se šestipalcovým displejem. Není to ale na škodu, iGET Blackview GBV9500 snese na rozdíl od těchto – většinou primadon – hrubé zacházení, a tak mu nevadí, když vám tu a tam vypadne z ruky. Jeho koncept je důmyslně navržen tak, že se hodí opravdu do velmi náročných provozů, ostatně třeba tak jsou koncipovány telefony výrobce CAT, které ale stojí mnohem více než tento přístroj, jehož cena s DPH se zespodu dotýká hranice deseti tisíc korun. A už teď můžeme říci, že tento přístroj tuto hodnotu v něj vloženou splňuje mnohonásobně.

Parádní displej, skvělá ochrana proti vnějším podmínkám

Jeho velký displej 18:9 s rozlišením 1080×2160 pixelů s 5,7 palci a velmi dobrým rozlišením zaručuje kvalitní zobrazení, je citlivý, a atakuje úhlopříčku šesti palců, která bývá považována za hranici přechodu k tak zvaným phabletům, tedy telefonům stojícím na rozhraní mezi smartphonem a tabletem. Jeho hodnota vzrůstá díky použití ochranného skla Corning Gorilla Glass 3, které účinně chrání displej před rozbitím. Samozřejmě pokud displej a ochranné sklo budete chtít rozbít, dokážete to, ale v běžných podmínkách při vypadnutí z kapsy třeba při bagrování na podlahu bagru jej prostě vezmete, sfouknete prach a zastrčíte zpět do kapsy s vědomím, že když vám zavolá šéf, budete s ním okamžitě spojeni. S úctou se díváme i na krytí IP68 a IP69K, která zaručují ochranu před vniknutím do přístroje libovolným předmětem a je mu zcela lhostejný okolní prach, a přitom je navíc zcela odolný proti potopení do vody na libovolně dlouhou dobu (pod vodou však fungovat nebude, protože dotykový kapacitní displej mu to neumožní). IP69K rozšiřuje ochranu zařízení proti vysokotlakým postřikům i vyšších teplot. Jak vidíte, bát se o něj nemusíte. Díky vojenské certifikaci MIL-STD-810G pak máte jistotu, že telefon je odolný nejen výkyvům teplot, ale i teplotním šokům, takže jízda v tanku s následným pádem do bahna pro něj může být jen skutečně lehce vzrušujícím zážitkem. Takže tohle všechno je plus, kdy zcela určitě tomuto telefonu prominete jeho vyšší hmotnost. Primadony za třicet tisíc a víc by byly už po smrti.

Umí hned i Oreo, Android 8.1

Co nás rovněž překvapilo, je to, že přístroj jede zvesela na Androidu 8.1 Oreo, když mobilní telefony, primadony, stále jedou pod Androidem 7 s tím, že výrobce už přes rok slibuje přechod na vyšší verzi Androidu, typicky třeba mobily Sony XA1 a XA1 Ultra. Tady hovoříme o České republice, kde velké firmy často ignorují čas, a přestože telefony ve světě už vybaveny jsou, u nás si musíme na umožnění přechodu na vyšší verzi Androidu častokrát dost dlouho počkat. Takže tady máte pod palci displej, pod nímž je Android Oreo 8.1, který právě díky existenci osmijádrového procesoru dokáže popohnat aplikace tak, že sebou mrskají mnohem rychleji než ve starších operačních systémech s méně výkonnými procesory. Operační paměť 4 GB se zdá být dostatečná pro běh aplikací, existuje ale verze tohoto telefonu s označením Pro, která nabídne hned ještě o 2 GB paměti více (6 GB) – tento model se ale do České republiky nedodává. Interní paměť má vcelku standardních a vyhovujících 64 GB. Je tu samostatný slot pro vysokokapacitní SD karty až do 128 GB.

Pro ty, kteří ještě stále rádi oddělují práci od domácích záležitostí, jsou tu připraveny dva sloty na dvě nano SIM karty. Výrobce zaručuje funkčnost sítí 4G (tedy ono je to vlastně 3,9G), tedy LTE v mnoha zemích světa, prostě všude tam, kde je provozováno LTE, váš přístroj nezklame. Samozřejmě data můžete ládovat i přes Wi-Fi standardu 802.11b/g/n, trochu nás ale překvapilo, že tak funkcemi nabitý telefon nevládne i standardem 802.11ac. Ono je to ale vlastně jedno, protože ustavit můžete jedno spojení na 2,4 GHz nebo na 5 GHz, společně a naráz to tedy nejde. Budiž. Bluetooth standardu 4.2 bude bezdrátově komunikovat s okolními přístroji.

Třinácti megapixelová přední kamera pochází z dílen společnosti Sony, zadní kamery mají pro kouzlení s obrazem dvě optické mechaniky, 16 MPx a 0,3 MPix, clonové číslo je F2,0, což je dobré. Tohle necháváme bez komentáře, protože je to prostě taková úlitba trendu. Ovšem komentáři se nevyhne existence podpory příjmu navigačních systémů amerického GPS i ruského GLONAS. Takže byste se nikde ve světě neměli ztratit. Je tu i OTG (spolupráce s fleškami, co se připojují k telefonu přes USB) a G-Senzor, stejně jako podpora NFC, což vám usnadní párování například s tiskárnami anebo, pokud si zavedete platební kartu do tohoto mobilu, umožní i platby telefonem na bezdrátových terminálech pouhým přiložením mobilu ke čtečce při předchozím povolení takové platby.

A nakonec – víte, že s přístrojem jsou dodávaná sluchátka, takže ano, je tu i vestavěné rádio, podporovány jsou všechny běžné formáty videa i audia.

Překvapení? Rozhodně ano!

iGET Blackview GBV9500 Black byl pro nás překvapením. Úžasný displej, ale především skoro nekonečná výdrž baterie ve srovnání s „primadonami“ s troj- až čtyřnásobnou cenou, Android 8.1 Oreo, dvě SIM karty, rozšíření až o 128 GB RAM, GPS i GLONAS. Odolné čelní sklo, fotoaparáty s velmi dobrou kresbou, které umožní pravým chlapům omámit maminy selfíčkem před vrtnou plošinou – to všechno jsou cenné devizy tohoto přístroje. Pokud se podíváte na ceny srovnatelných přístrojů s podobnou úhlopříčkou displeje nebo na ceny odolných telefonů například zmíněné společnosti CAT, specialisty na stavební vybavení, musí vaše srdce zaplesat. Za velmi dobrou cenu získáváte přístroj, který vás nenechá nikde na světě na holičkách, i když se bude teplota měnit skokově a kolem vás se bude prášit. I když vás někdo bude pronásledovat, můžete s telefonem skočit do vody, když z ní vylezete, můžete si pak zavolat pomoc. Tady by vám „primadony“ moc nepomohly. Navíc, pokud si přikoupíte i správnou nabíjecí podložku nebo využijete v mnoha autech už připravenou nabíjecí „poličku“, telefon se začne nabíjet i bez drátů.

Jinými slovy: Pokud hledáte telefon pro pořádné chlapy, tady ho máte!

Milan Loucký

Související příspěvky

Leave a Comment