Záchranářské hodinky v limitované edici

Luminox ICE-SAR Arctis 1000

meetybrand logoIsland je ostrov v severním Atlantickém oceánu o rozloze 103 000 km2 a má 300 000 obyvatel. Krajina je tu nádherná, s velkolepou divočinou a největšími ledovci v Evropě. Sopečné erupce, zemětřesení, extrémní počasí a sněhové laviny jsou součástí toho, co Islanďané musí řešit. Na rozdíl od většiny zemí není na Islandu žádná armáda a islandská pobřežní stráž je malá, má jen několik lodí a letadel.

Proto zde operuje záchranářská jednotka s názvem ICE-SAR (ICElandic Assotiation for Search And Rescue). Počátky ICE-SAR lze vysledovat do roku 1918, kdy byl založen Westman Island Rescue Team (Björgunarfélag Vestmannaeyja).

První záchranná loď, první záchranný vrtulník, průkopníci ve věcech bezpečnosti silničního provozu, povinnost hlášení lodí, výcvikové středisko pro námořní bezpečnost a přežití – to je jen několik z úspěchů, kterých ICE-SAR a její mateřská sdružení dosáhly – ve prospěch všech Islanďanů.

V loňském roce to tedy bylo přesně sto let, co byla záchranářská jednotka ustavena a devadesát let od vzniku ICE-SAR.

Limited edition LuminoxJe jasné, že v nehostinných podmínkách se musejí záchranáři spolehnout na spolehlivou techniku a poroto už několik let spolupracují se společností Luminox, která u příležitosti 90. výročí ICE-SAR připravila několik typů hodinek řady ICE-SAR Arctis 1000 v limitované edici 900 kusů. Na spodku každých hodinek je vypáleno pořadové číslo v edici a celkový počet kusů. Místo devítky na ciferníku najdete symbol 90 Years, tedy 90 let, jež uplynuly ustavení jednotky ICE-SAR. Na ciferníku pak je místo 12 číslice 112. Obě zmíněné číslice mají ale svůj význam: 900 kusů limitované edice značí 90 let existence zásahového sboru ICE-SAR (d roku 1928) a 112 značí za prvé telefonní číslo pro hlášení nenadálých událostí (Emergency Call) v mnoha zemích, a tak je složeno z dvanáctky plus z čísla 100, kdy byl založen první islandský záchranný sbor (v roce 1918).

Hodinky jsou dále inspirovány sopečnou krajinou Islandu a pískovaný ciferník řady Arctic 1000 je přímou interpretací lávových oblastí, které pokrývají 30 % této země. Tvar všech tří ručiček je inspirován karabinami, které záchranáři ICE-SAR používají ve všech misích a korunka je pak odkazem na rýhované části těchto karabin. Modrá a červená jsou islandské národní barvy.

Jinak hodinky mají ciferník o průměru 46 mm, jsou krystalem řízené, jsou vytvořeny z materiálu Carbonox a seřizovací knoflík neboli korunka pak z nerezové oceli. Jsou vodotěsné do hloubky 200 m a odolají tlaku až 20 atmosfér. Jejich hmotnost je 75 gramů. Na ručičkách je fofor, takže fosforeskují oranžově ve tmě. Stejně tak jsou označeny na ciferníku pětiminutové úseky (na 12 hodinách je to oranžovou barvou, jinak barevným odstínem Ice-Blue).

Koupí těchto hodinek podpoříte Islandský záchranný sbor, protože společnost Luminox je jedním z hrdých partnerů této zásahové jednotky.

Hodinky jsou k dostání u společnosti Meetybrand, jejich cena je kolem 445 dolarů.

Související příspěvky

Leave a Comment