Repráky vyrobené z písku

DEEPTIME

České designové studio DEEPTIME představuje jako první na světě komerčně dostupnou audio sestavu vyrobenou z písku. Unikátní limitovaný set reproduktorů Ionic Sound System staví na symbióze netradičního organického designu s inovativním využitím technologie průmyslového 3D tisku. Díky extrémně kvalitnímu zvuku ocení novinku nejen milovníci designu a nových technologií, ale i ti nejnáročnější hudební nadšenci.

Audio set Ionic Sound System je sestava designových reproduktorů, dvou satelitů a aktivního subwooferu, určená především pro domácí či kancelářské interiéry, které nechají vyniknout nejen zvukovou, ale i estetickou kvalitu reproduktorů. Pískové ozvučnice reproduktorů jsou vyrobeny aditivní technologií z jednoho kusu, jejich vzhled a akustické vlastnosti, tak nenarušují žádné viditelné spoje či šrouby. Audio set je navržen a optimalizován tak, aby i při velmi kompaktních rozměrech jednotlivých reproduktorů dosahoval maximálního možného akustického výkonu. Celkový výkon sestavy je tak v běžném provozu dostatečný i pro místnosti do zhruba 40m2. Veškeré komponenty audio systému, včetně ovládacích prvků, nožiček a konektorů jsou vyrobené dle návrhů studia DEEPTIME.

Zakladatelé studia, Martin Hřeben a Ondřej Chotovinský, vychází z dlouholetých zkušeností průmyslového designu zejména v automobilovém průmyslu (např. Škoda, McLaren nebo Honda). Do vývoje unikátní audio sestavy se tak promítl důraz na invenční přístup a maximální možnou kvalitu v návrhu i výrobním procesu. “Design pro nás znamená hledání formy, která odpovídá povaze a funkci předmětu a která staví na výhodách nejnovějších technologií. Nechceme jen zkrášlovat standardní řešení. I proto u našich reproduktorů nepoužíváme klasické kvádrové ozvučnice, ale především organické tvary, které jsou navržené tak, aby přispívaly ke kvalitě zvuku,” vysvětluje Martin Hřeben. “Inspiraci hledáme především v přírodě. Všechny tvary v přírodním světě mají svojí funkci. Kvádr nebo krabici v ní najdete jen stěží,” dodává Ondřej Chotovinský.

To, co činí Ionic Sound System opravdu jedinečným, je netradiční využití technologie průmyslového 3D tisku z písku, takzvaného sandprintu. Tato technologie aditivní výroby, byla vyvinuta především pro tisk forem a jader pro odlévání kovů. Studio DEEPTIME vyvinulo technologický postup, který velmi křehké tištěné polotovary promění kombinací na míru vyvinutých tvrdidel a barev ve velmi odolný a trvanlivý produkt. Materiál, který vlastnostmi i vzhledem připomíná kámen, má velmi příznivé akustické vlastnosti, což ve spojení s technologií 3D tisku otevírá studiu možnost navrhovat a vyrábět ozvučnice reproduktorů téměř bez omezení složitosti a variability tvarů či velikostí. Zkušenosti obou designeru s vývojem hardware umožnily studiu vyvinout vlastní unikátní elektroniku, díky které je možné audio systém připojit optickými či analogovými vstupy nebo přes Bluetooth rozhraní s podporou nejkvalitnějších kodeků aptX & AAC audio.

Vznik studia DEEPTIME a počátek vývoje Ionic Sound System sahá již do roku 2014, kdy Martin Hřeben a Ondřej Chotovinský, ještě pod značkou AKEMAKE, představili první reproduktory na světě vytištěné ze dřevěného kompozitu. Zájem tisku a veřejnosti o tehdejší prototypy motivoval zakladatele studia k hledání materiálů a výrobních procesů, které by umožnily koncepty přetvořit v komerčně dostupný produkt a dotáhnout je k akustické a estetické dokonalosti. Do budoucna designerské duo plánuje obohatit Ionic Sound System o rodinu produktů, která pokryje řadu dalších velikostí, barevných variant a typů povrchových úprav reproduktorů.

Ionic Sound System má za sebou úspěšnou premiéru na jednom z největších HiFi veletrhů Audio Video Show Varšava. V Praze bude k vidění od 28.11. do 2.12.2018 v pražském Kongresovém centru v rámci přehlídky Czech Design Week a od ledna 2019 ve vybraných prodejnách audio techniky. Více informací o dostupnosti Ionic Sound System najdete brzy na https://deeptime.limited.

Související příspěvky

Leave a Comment