Jak sluchátka s aktivním potlačením okolního hluku zlepšují cestování letadlem

Bose QuietComfort

Nastává čas dovolených a cestování. Nejrychlejším dopravním prostředkem, kterým se dostanete do vaší oblíbené destinace, je letadlo. S létáním je ale spojena řada nepříjemných a obtěžujících faktorů a pro mnoho lidí také stres. Jak mohou pomoci sluchátka s technologií potlačení okolních ruchů?

Už od roku 1963 nabízely letecké společnosti cestujícím na palubách audio nahrávky s využitím speciálních náhlavních souprav, které vypadaly jako stetoskopy. Koncem 70. let začali přepravci instalovat sluchátka elektronická. Amar Bose, profesor na Massachusetts Institute of Technology, si v roce 1978 na palubě letu z Curychu do Bostonu uvědomil vliv hluku, který znepříjemňuje cestování letadlem. Když si tehdy Dr. Bose nasadil sluchátka, byl nadšený a zároveň zklamaný. Elektronická sluchátka poskytovala vynikající zvuk, ale hlučná kabina letadla zážitek rušila.

Amara Bose napadla tehdy geniální myšlenka – s pomocí základní fyziky vymyslel náhlavní soupravu s mikrofonem snímajícím vnější ruchy a také elektroniku, která dokázala tyto zvuky eliminovat. Tak se zrodila první sluchátka s technologií, kterou dnes známe pod označením ANC (Active Noise Cancelling). Sluchátka s potlačením okolních ruchů se postupem času stala nesmírně populárními a dnes je jich na trhu nepřeberné množství mnoha značek. Neumí sice eliminovat kopání dítěte sedícího za vámi ani zápach rybího burrita, ale dokonale řeší čtyři problémy letecké dopravy.

Problém 1: Hluk kabiny

Amara Bose obtěžoval při poslechu hudby během letu všudypřítomný hluk kabiny letadla. Kombinace zvuku motorů, poryvů větru a hučení klimatizace vytváří neustálý bílý šum, který ruší vnímání hudby či filmů. To je důvod, proč jsou dnes sluchátka s aktivním potlačením okolních ruchů v letadlech tak rozšířená, jako notebooky nebo šálky na kávu. Bezdrátová sluchátka, která Amar Bose světu představil, byla průkopníkem technologie ANC. Aktuálně dostupná sluchátka, jako Bose Noise Cancelling Headphones 700 nebo Bose QuietComfort 45 jsou i dnes známá nejen svou schopností potlačit výrazně hluk kabiny, ale také vynikající reprodukcí zvuku při všech úrovních hlasitosti. Díky dodávanému kabelu je lze navíc zapojit do zábavního systému letadla. Stejně efektivně umí odrušit hluk kabiny i malá ANC sluchátka do uší, jako například Bose QuietComfort Earbuds. Jejich šestihodinová výdrž na baterie zajišťuje klidné cestování i během dlouhých letů a rychlé 15minutové nabití jim dodá energii na další dvě hodiny. Zde je však třeba připomenout, že zábavní systémy letadel nepodporují technologii Bluetooth a malá sluchátka nelze propojit se zdrojem zvuku kabelem. Proto je třeba si před odletem stáhnout obsah, který chcete sledovat, přímo do svého zařízení.

Problém 2: Hlasití cestující

Cestovní agentura Agoda se nedávno zeptala více než 10 000 cestovatelů po celém světě, co považují za nejhorší zlozvyky během cestování. Nejvíc tazatelů má problém s hlukem spolucestujících. Nikdy nevíte, vedle koho budete sedět, a proto si nezapomeňte přibalit sluchátka s aktivním potlačením okolních ruchů. Když si je nasadíte na uši, vaši sousedé jasně pochopí, že si nechcete během cesty povídat. A pokud se rozhodnou bavit se mezi sebou, nebudou vás rušit. Jediné, co uslyšíte, je hudba, film nebo podcast.

Problém 3: Stres z létání

Máte strach z létání? Nejste sami. Podle Anxiety and Depression Association of America se 20 procent obyvatel USA tak moc bojí létání, že se vyhýbá dovoleným nebo dokonce zaměstnání, které vyžaduje cestování. Pokud máte fobii z létání, zvažte použití sluchátek s potlačením hluku. Umožní vám vytvořit si osobní tichý prostor, který vám pomůže stres lépe zvládnout. Podle článku na portálu TheHealthy.com může mít hudba vliv na zpomalení tepové frekvence, rychlosti dýchání a snížení úrovně emočního stresu. Ve studii z roku 2017 zjistili britští neurovědci, že konkrétní skladba může snížit úzkost dokonce až o 65 %. Vyzkoušejte například seznam konkrétních 10 nahrávek, které pomáhají výrazným způsobem odbourat stres – pro streamovací službu Spotify ho sestavila Melanie Curtin.

Problém 4: Potíže s relaxací

Během letu jste neustále obklopeni lidmi. Slyšíte důležitá oznámení v kabině, zvuky šustících pytlíků, upozornění na nezapnuté bezpečnostní pásy či vozíku s nápojovým servisem. Před vámi někdo neustále vstává, aby lovil náhodné předměty v přihrádce nad sebou. Můžete se zachumlat do deky a zkusit usnout. Pokud si však chcete během letu vytvořit osobní zónu klidu, nic nefunguje tak dobře, jako sluchátka s ANC. Nasaďte si je a vyberte si pohodový seznam skladeb ze zábavního systému letadla nebo z vlastní hudební knihovny.

Kromě toho všeho je důležité pohodlí, a to jak při nalezení správné polohy při sezení, tak i při poslechu hudby. Konkrétně zmíněná sluchátka Bose jsou oceňována právě pro jejich optimální přítlak na uši a pohodlné provedení zpříjemňující mnohahodinový poslech.

Ať už si chcete během cestování zdřímnout, sledovat film nebo jen odpočívat ve své vlastní zóně klidu, sluchátka s aktivním potlačením hluku vám výrazně pomohou.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment